Arhiva 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

DUNJKOVEC: Porezano 97 lješnjaka obitelji Mesarić

Otkako je u listopadu prošle godine obavio posljednje radove u nasadu lješnjaka, Dragan Mesarić i njegova supruga Marija donedavno u njega nisu navraćali. Novogodišnje iznenađenje priredio im je netko nepoznat, prerezavši stabalca tek nekoliko centimetara iznad zemlje. U “leskogradu”, kako Marija odmila naziva vlastiti nasad u blizini obiteljske kuće, prerezano je 97 lješnjaka posađenih na nekada zapuštenoj livadi koju je naša sugovornica naslijedila.
- Očistili smo to zemljište od šikare nakon dugogodišnje zapuštenosti i prije četiri godine posadili lješnjake. Polako rastu, ulažemo suprug, djeca i ja dosta truda u njihovo održavanje i njegu, u tome pronalazimo i način za relaksaciju. U ponedjeljak, 13. siječnja došla sam u “leskograd” i ostala zatečena viđenim. Netko je odrezao sve lješnjake, vjerojatno škarama, i to dolje, blizu zemlji. Kome je smetao naš trud, propituje se naglas Marija Mesarić i odgovara nam kako ni na koga ne sumnja.
Ne zna čije je to nedjelo, ali se ne predaje u svojoj želji da nasad lješnjaka dovede u stanje pune rodnosti.
- U svakom slučaju, onaj tko je to učinio, trebao je potrošiti neko vrijeme da stabla prereže, a onda mirno otići. Uvjerena sam da se ljudima njihova pakost vrati poput bumeranga i ne zamaram se time tko je to učinio. S nekoliko stabala pokušala sam učiniti nešto da ih spasim, a ostala će nastaviti rasti, ali ponovo od “nule”. Vjerojatno će se dio osušiti, no, što je, tu je - kaže nam gospođa Mesarić i sa suprugom Draganom pokazuje što je od svega ostalo.
Ove su godine u nasad lješnjaka naši sugovornici planirali postaviti navodnjavanje.
- Vidjet ću još što ćemo s navodnjavanjem, ali ono svakako ima smisla jer su suše sve dulje i intenzivnije. Željeli smo dohranjivati lješnjake, neki su već bili spremni dati plod. Imali bismo berbu. Malu, ali ipak berbu, kaže Dragan Mesarić.
Prerezane mladice od kojih se nitko nije mogao okoristiti ostale su u “leskogradu”, u Dunjkovcu, no, naši domaćini uopće ne razmišljaju negativno. Naprotiv, svoj će trud i dalje usmjeravati na nasad u kojem zajedno sa svojom djecom rado provode slobodno vrijeme.
- Prijavili smo policiji što se dogodilo, bili su na uviđaju i ne očekujemo da otkriju tko je počinitelj. Samo smo željeli da ostane negdje zabilježeno, zaključuje Marija.
A. Ličanin

Izvor: 3065