Arhiva 16.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

ĐURO KOŠAK: Gradio bih farmu, ali do papira nikako...

Na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Đuro Košak u Turčišću trenutno ima 220 koza, a ove godine za pripust će biti još 73 jarice iz njegova vlastita uzgoja.
Po broju grla, malo je kozara koji se s Đurom mogu mjeriti, no on kuje planove – jer mlađa bi se generacija u obitelji željela nastaviti baviti kozarstvom na temeljima koji su već postavljeni – o novoj suvremenoj farmi:
- Planiram, razmišljam i već godinu dana tražim rješenja kako bih preselio koze izvan sela, u polje na kojem samo dvjestotinjak metara od kuća ima četiri hektara zemlje u komadu - idealno za organizaciju suvremene farme, ali nikako ne uspijevam doći do onih početnih koraka u realizaciji.
U ZAČARANOM KRUGU
- Vrtim se u začaranom krugu – za farmu bi mi trebalo nešto kreditne podrške iz banke, htio bih se kandidirati i za sredstva iz pretpristupnih fondova, no za svaki potez prvi je preduvjet – građevinska dozvola.
Međutim, građevinsku dozvolu ne mogu dobiti za nešto što je zapravo nadstrešnica za stoku, za koju se uredbom Ministarstva zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja dozvola ni ne izdaje. I sad – kad se dođe u banku na razgovor, pitaju za građevinsku dozvolu, u resornom uredu za izdavanje dozvola kažu – dozvola ne treba, i tako u krug.
A vrijeme mi plako curi. 2013. godinu htio bih dočekati s barem 300 koza u mužnji, što onda na farmi jamči četiri radna mjesta za obitelj. Općina Domašinec u prostornom planu na zemljištu na kojem ja imam četiri hektara nema ništa posebno predviđeno, a mislim da se moj plan uklapa i u kriterije županijskog prostornog plana.
Izgleda da realizacija moje ideje neće ići na jeftiniji način, kako sam zamislio. Baš moram graditi čvrste objekte, a ne nadstrešnice koje bi bile dovoljne za moju proizvodnju.
50.000 EURA JE DOSTA
- Proračunali smo i to. Za montažnu štalu za željeni kapacitet smještaja koza i pripadajućeg podmlatka trebalo bi mi tridesetak tisuća eura, ali uz to i dvadesetak tisuća eura za izmuzište, prostor za čuvanje mlijeka, garedobe i nus-prostorije... Vodovod mi je uz parcelu, struja je na sto metara, matično stado imamo, ove će godine biti (sezona jarenja je počela) tristo komada podmlatka...
SAMO MLIJEKO
- Osim proizvodnje mlijeka, ne planiram ništa drugo. Tov muške jaradi se ne isplati. Cijena jaretine ista je otkako smo se počeli baviti ovim poslom, punih petnaest godina. Pa i sad preko oglasnika prodajemo što ne ostaje u uzgoju od ženske jaradi, a muška se (što ne ostavimo za vlastite potrebe) proda dalje. Kome se isplati - nek tovi, nek radi što hoće.
Lani smo Vindiji isporučili 57.000 litara mlijeka najviše klase. S podizanjem proizvodnje možemo osigurati egzistenciju nove generacije obitelji, samo žao mi je što se od silnih službi, razvojnih agencija, ureda čovjek nema kome obratiti kada treba pomoć u osuvremenjivanju svoje proizvodnje, u podizanju – kako se to moderno danas govori – konkurentnosti prije nego uđemo u Europu.

Marijan Belčić

Izvor: 2912