Arhiva 21.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 03.07.2017. 08:39.

Dužnost pomaganja u izbjegličkoj krizi u Europi

Europa se suočava s priljevom izbjeglica koji je bez presedana u skorije vrijeme. Ove izbjeglice bježe od rata, nasilja, terorizma, političkog progona i siromaštva.

Riskiraju svoje živote kako bi prešle mediteransku i druge granice te došle u Europu, gdje se nadaju pronaći rješenje za svoju situaciju i sigurno mjesto za život. Mnoge ne prežive prijelaz ili izrabljivanje od krijumčara ljudima, kao što smo vidjeli u posljednje vrijeme. Iako se humanitarna podrška poboljšava i neke zemlje EU preuzimaju velik broj izbjeglica, izbjeglice se uglavnom susreću s ogromnim poteškoćama u pronalaženju novog mjesta za život, u prilagodbi na svoje novo okruženje, u izgradnji novog života usred predrasuda i neprijateljstva te u suočavanju s problemima psihičkog zdravlja prouzročenim njihovim stresnim iskustvima.

Zajednica psihologa u Europi, koju zastupa Europski savez psiholoških društava (European Federation of Psychologists Associations – EFPA), slijedi poziv Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, Antónia Guterresa, koji tvrdi: “Europa ne može napredovati u odgovoru na krizu pristupajući joj parcijalno ili u malim koracima. Ni jedna zemlja to ne može učiniti sama i niti jedna zemlja ne može odbiti učiniti svoj dio (…) Jedini način rješavanja ovog problema je da Europska unija i sve zemlje članice primijene zajedničku strategiju, temeljenu na odgovornosti, solidarnosti i povjerenju”. (1)

EFPA je pozvala sve psihologe u Europi da svoju stručnost učine dostupnom onima koji pokušavaju pomoći u ovoj situaciji, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini.

- Psiholozi su bili i jesu spremni pomoći. Činili smo to i u drugim krizama, u novijem mirnodopskom razdoblju poput situacije s poplavama na istoku Hrvatske. Naša stručnost u traumi, posljedicama gubitka zajednice, prilagodbi na nove uvjete života je nužna kao oblik podrške u ovoj humanitarnoj katastrofi kojoj svjedočimo. Osniva se i radna skupina za razvoj akcijskog plana za mjesece koji slijede, poduzimaju se stalne aktivnosti na ovom polju. Europa ima resurse i znanja, a pritom mislim i na stručnost nas psihologa - kaže klinička psihologinja Andreja Bogdan iz Županijske bolnice Čakovec. (al)

Izvor: 3152