Arhiva 25.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Dva inspektora obavila du 289 nadzora

Povodom 28. travnja, Dana zaštite na radu u RH, proteklog četvrtka održana je 58. sjednica GSV-a Međimurske županije. Na prigodnoj sjednici, kojoj su domaćin bili Čakovečki mlinovi, sudjelovali su župan Ivica Perhoč, predsjednik Obrtničke komore Slavko Faltak, voditelj Državnog inspektorata PJ Varaždin – Ispostava Čakovec Božidar Dolar i član Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu Ljubomir Pintarić. Inspektor Dolar upozorio je da do ozljeda na radu najviše dolazi zbog nepoštivanja tehnološkog procesa. Protekle godine obavljeno je ukupno 289 nadzora, u 153 nadzora utvrđeni su nedostaci, izdano je 137 rješenja o otklanjanju nedostataka i čak 55 rješenja o trenutačnoj zabrani rada zbog opasnosti od ozljeda na radu. Za Međimursku županiju trenutno su na raspolaganju dva inspektora i voditelj koji je potvrdio da je stanje relativno zadovoljavajuće, ali da ima problema koji su rješivi. Dolar je upozorio i na činjenicu da oni koji bi trebali biti zaduženi za identifikaciju i registraciju propusta zaštite često zakažu. Zato je preporučio stalnu edukaciju i suradnju poslodavaca i radnika, kako bi se izbjegla stradavanja na radnom mjestu.
Upravo tvrtka domaćin, Čakovečki mlinovi čije je poslovanje članovima GSV-a predstavio direktor Stjepan Varga, dobar je primjer da se i u recesijsko vrijeme isplati ulagati u zaštitu. Oni u svoj sustav zaštite na radu u svim segmentima godišnje izdvajaju oko 250.000 kuna. Tvrtka provodi cjelovit sustav sigurnostti, a ljudi zaduženi za zaštitu na radu pohvalili su se dobrom suradnjom s Upravom Društva.
V.Trstenjak

Manje stradalih, ali i manje zaposlenih
U Međimurskoj županiji u 2011. godini, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje prijavljeno je 429 ozljeda na radu, od čega 36 teških. Jedan je radnik poginuo, a jedan je naknadno od posljedica ozljeda na radu preminuo u bolnici. U 2010. godini bilo je zabilježeno 495 ozljeda, 34 su okarakterizirane kao teže, a zabilježena je i jedna smrt. Najviše nesreća dogodilo se u prerađivačkoj industriji - 194 i građevinarstvu - 54. To su prijavljeni slučajevi, a može se vjerovati da se popriličan broj lakših ozljeda uopće ne prijavljuje. (vt)

Izvor: 2978