Arhiva 10.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Uprava prijeti otkazima, radnici ne odustaju

EKO MEĐIMURJE: BORBA ZA PLAĆE

Krajem proteklog tjedna održan je sastanak pregovaračkog tima sindikata Eko Međimurja i Uprave na kojem se tražilo rješenje za najavljeno smanjivanje osnovica plaća u proizvodnji, administraciji i menadžerskom kadru.
Naime, u Eko Međimurju u tijeku su pregovori oko definiranja najniže osnovne plaće kolektivnim ugovorom za studeni i prosinac, a stav je sindikata da se na smanjenje ne pristane ili, ako ga bude, da se osnovica umanji za maksimalno 5 posto od dogovorene osnovice za poslovnu 2008. godinu. Aneksima kolektivnom ugovoru na određeno vijeme, od srpnja do listopada, osnovica je bila umanjena za osam posto, a taj je nivo plaća “držan” od travnja. Zbog toga je udio plaća u poslovnim prihodima, prema očitovanju Uprave, veći od 33 posto, a u isto vrijeme poslovni prihodi Društva za 32,9 posto su niži od 2008., a trošak osoblja u odnosu na 2008. niži je za samo 11,6 posto.
Uprava Eko Međimurja zato je radnike pisanim putem, već drugi dan nakon sastanka, “zamolila” da preispitaju stav koji je u njihovo ime iznio pregovarački tim sindikata.
Da bi smanjili trošak osoblja za dodatnih 10 posto u odnosu na onaj od lipnja do listopada, u Upravi su ponudili 9-postotno sniženje osnovice u odnosu na onu od srpnja do listopada (to je umanjenje za 16,85 posto u odnosu na 2008. godinu) za proizvodne radnike. Administracija bi išla na smanjenje od 10 posto (17,85 u odnosu na proteklu godinu), a menadžerskom kadru smanjenje osnovice iznosilo bi 12,5 posto (20,35 posto u odnosu na 2008. godinu).
Budući da se pregovarački tim sindikata na sastanku održanom 25. studenoga postavio prilično čvrsto i nije pristao na smanjenje veće od 5 posto u odnosu na visinu osnovice u 2008. godini, Uprava u dopisu upozorava radnike na otpuštanje određenog broja zaposlenih iz svih odjela i službi.
Naime, prema Upravi, to je jedina mogućnost da se za još 13 posto srežu troškovi osoblja. U dopisu radnicima tvrde da neselektivno otpuštanje nije politika koju žele voditi, a otpuštanje bi ostavilo dugoročne posljedice na poduzeće i značilo umanjivanje primanja onih koji ostanu, pa radnike mole da ponovo preispitaju svoj stav i da ga promijene kako bi tvrtka nastavila stabilno poslovati do poboljšanja stanja na tržištu.
U Eko Međimurju trenutno radi oko 480 ljudi, a dvadesetak njih ima ugovore na određeno vrijeme. Zadnja ponuda Uprave, prezentirana proteklog četvrtka na pregovorima, bila je sniža-vanje osnovice za 8 posto, ali predstavnici radnika nisu imali mandat za njezino prihvaćanje, pa će se radi njezina prihvaćanja ili odbijanja ponovo konzultirati radnici.

Vlado Trstenjak

Izvor: 2850