Arhiva 10.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Eko Međimurje o onečišćenju područja Ksajpe

Tvrtka Eko Međimurje d.d. priopćenjem se očitavala na naš prošlotjedni napis pod naslovom „Ekološka bomba u Šenkovcu - Eko Međimurje godinama u tlo odbacivao otpadne boje i lakove?!”
Priopćenje prenosimo u cijelosti:
Eko – Međimurje d.d. nema nikakvih službenih saznanja o mogućem onečišćenju tla na području Općine Šenkovec te je o istom saznalo temeljem napisa u listu MEĐIMURJE.
Eko Međimurje d.d., kao društveno odgovorna tvrtka koja osjeća odgovornost za okolinu i zajednicu u kojoj djeluje, brigu za okoliš ugradilo je u temeljne vrijednosti svog poslovanja i posluje u skladu s normom ISO14001. Ova norma je najrašireniji međunarodno prihvaćeni standard za upravljanje okolišem, čime se Eko Međimurje d.d. dobrovoljno obvezalo primjenjivati zahtjeve upravljanja okolišem koji su definirani normom ina taj način svesti potencijalno negativne utjecaje svojih poslovnih aktivnosti vezanih uz okoliš na najmanju moguću mjeru. Eko Međimurje d.d. provodi funkcionalni sustav upravljanja okolišem, koji je usklađen sa Zakonom o zaštiti okoliša, Zakonom o otpadu, Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i ostalim zakonima iz tog područja, a sastoji se od točno definiranih postupaka koje nadgledaju i provode posebno obučeni stručnjaci. Zbrinjavanje opasnog otpada za Eko Međimurje d.d. vrše ovlaštene tvrtke sukladno zakonskoj regulativi, a što se može potkrijepiti pratećim listovima za svaku vrstu otpada i ostalom dokumentacijom, kaže se u priopćenju koje potpisuje Uprava društva Eko Međimurje.
Ipak…
U međuvremenu, tijekom proteklog tjedna, u Policijskoj upravi međimurskoj potvrdili su nam da su temeljem prijave inspektora zaštite okoliša, 21. studenoga obavili očevid na području Ksajpe, u Šenkovcu na kojem je, kako smo prvi ekskluzivno objavili, utvrđeno onečišćenje tla. Dana 2. prosinca policija je zaprimila i nalog Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu da provede istragu. Kaznena prijava podnijeta je protiv nepoznatog počinitelja.
Međutim, nesporna činjenica je da se nekoliko stotina metara od zagađenog područja nalazi pogon tvrtke Eko Međimurje d.d.
Kako doznajemo u Općini Šenkovec, proteklih su im se dana, nakon objave članka u našim novinama o spomenutom slučaju, javili brojni mještani prema čijim je navodima problem i puno veći od onog što je utvrdila inspekcijska služba.
Pojedinci tako spominju zakopane bačve s mazutom, lakove kojima je prošao rok trajanja te, primjerice, zatrpavanje mangana u tlo…
Velimir Kelkedi

U kratkome očitovanju i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode za list Međimurje potvrdilo je da je 22. studenoga na lokaciji Ksajpa obavljen inspekcijski nadzor, povodom anonimne prijave da je tamo zakopan opasan otpad, odnosno boje i lakovi.
- Utvrđeno da su nepoznate osobe u tlo odložile, odnosno zakopale otpadne boje. Općinskom državnom odvjetništvu protiv nepoznatog je počinitelja podnesena kaznena prijava, a Općini Šenkovec iz istog je razloga rješenjem od 25.11.2013. naređeno uklanjanje zakopanog otpada putem ovlaštene osobe, s rokom izvršenja 90 dana, navodi se u priopćenju koje potpisuje Ojdana Rajić Azinović iz Ureda za odnose s javnošću spomenutog ministarstva. (vk)

Izvor: 3063