Arhiva 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Ekshumacija i obdukcija tijela pokojnog policajca Dine Molnara

Nedavno smo pisali o raspravi na odboru za predstavke i pritužbe Hrvatskoga sabora koji je na 9. sjednici, održanoj 12. prosinca 2013., razmatrao predstavku Josipa i Drage Molnar iz Novakovca kojom su se obratili Hrvatskom saboru, vezano uz okolnosti smrti njihova sina, policajca Dine Mol-nara. Roditelji mladog policajca, zbog sumnji u nezakonito i neprofesionalno postupanje policijskih službenika Policijske uprave medimurske i djelatnika Županijskog državnog odvjetništva te navodnog kršenja i samovoljnog tumačenja važećih zakonskih propisa, pogodovanja pojedinim djelatnicima i uskrate prava iz važećih propisa od saborskog su Odbora tražili pomoć u utvrđivanju istine o smrti njihova sina. Obitelj Molnar od prvog dana ne vjeruje u službenu policijsku verziju da je njihov sin počinio samoubojstvo.
Predsjednik Odbora, saborski zastupnik Dinko Burić (HDSSB) početkom proteklog tjedna konačno je potpisao zaključke sa sjednice Odbora u kojima se navodi kako je policijski službenik MUP-a, Policijske uprave međimurske, Dino Molnar krajem 2012. podnio pritužbu Unutarnjoj kontroli MUP-a i DORH-u. U njoj je naveo niz konkretnih događaja, ukazujući na moguće nezakonite radnje i propuste pojedinih rukovoditelja i policijskih službenika PU međimurske. Nakon toga, uslijedio je tragičan događaj, odnosno smrt mladog policajca. Roditelji pokojnog policajca Molnara i njihov opunomoćeni zastupnik navode kako su proteklih mjeseci pokušavali dobiti odgovore nadležnih institucija na mnoga otvorena pitanja, ali bez uspjeha. Time je njihova sumnja u okolnosti događaja još i više pojačana. Nadalje, posebno ukazuju na moguće kršenje čl. 193 Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim je propisano obvezno provođenje obdukcije te na članak 319 Zakona o kaznenom postupku kojim je određeno da se obdukcija tijela uvijek provodi kada postoji sumnja, ili je očito da je smrt prouzročena kaznenim djelom, ili je u svezi s počinjenjem kaznenog djela. Odbor se također osvrnuo i na mišljenje predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, pomoćnika ministra Vladimira Nemeca koji je rekao da je većina navoda iz predstavke pokojnog policajca Dine Molnara utemeljena, no, kod većine je nastupila zastara, s time da je naglasio da je jedan policajac kažnjen. Ujedno je odbacio navode da bi smrt Dine Molnara imala bilo kakve veze s tom predstavkom. Predstavnik policije također je naglasio da je sudski vještak nedvojbeno utvrdio da se radi o samoubojstvu.
Packa Policiji i Državnom odvjetništvu
Odbor je ipak stao na stranu roditelja pokojnog policajca, pa Ministarstvu unutarnjih poslova RH i Državnom odvjetništvu RH predlaže da, “sukladno svojim ovlastima, ispitaju navode iznijete u predstavci Josipa i Drage Molnar, u vezi kršenja zakona i zloporabe položaja policijskih djelatnika Policijske uprave međimurske i djelatnika Županijskog državnog odvjetništva Varaždin, vezano za pritužbu policijskog službenika Dine Molnara u kojoj je ukazao na određene propuste u radu i organizaciji rada njegovih nadređenih.
Ujedno, predlažemo da se razmotre navodi koji ukazuju na to da su poslije tragične smrti policajca Dina Molnara tijekom očevida prekršena pravila postupanja i zakonski propisi”.
Ravnateljstvu policije, Službi za unutarnju kontrolu i Službi za nadzor, unapređenje i razvoj MUP-a te Državnom odvjetništvu RH Odbor je naložio da ostvari kontakt s roditeljima preminulog policajca koji navode da nisu dobili adekvatne odgovore nadležnih tijela (MUP-a, PU međimurske i Županijskog državnog odvjetništva Varaždin) na mnoga otvorena pitanja glede kriminalističke obrade.
Ipak, najviše pažnje moglo bi izazvati mišljenje Odbora koje donosimo u cijelosti:
- Svjesni ovlasti ovoga odbora propisanih člankom 107 Poslovnika Hrvatskoga sabora, ne želeći prelaziti okvire istih, Odbor za predstavke i pritužbe Hrvatskoga sabora ipak izražava mišljenje da bi Državno odvjetništvo RH, u suradnji s drugim nadležnim institucijama RH, trebalo razmotriti mogućnost izdavanja naloga za obavljanje pregleda i obdukciju tijela pokojnog policajca Dine Molnara, uključujući i određivanje provođenja ekshumacije tijela, s obzirom na protek vremena. Gore izraženo mišljenje Odbora usmjereno je ka utvrđivanju uzroka smrti pokojnog policajca Dine Molnara, a sukladno članku 193. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i sukladno člancima 219 i 319 Zakona o kaznenom postupku, vjerujući da bi takvim postupanjem bila otklonjena svaka daljnja sumnja, izražena u predmetnoj predstavci.
VladoTrstenjak

Izvor: 3068