Arhiva 22.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Eksplozija plina u obiteljskoj kući u Čakovcu

Srećom, bez ljudskih žrtava

Ulicu Antuna Gustava Matoša i njeno susjedstvo u Čakovcu u petak, 17. veljače, u 19.35 sati potresla je snažna eksplozija - eksplodirao je plin u obiteljskoj kući na broju 17, a onda je planula i vatra. Požar je ugasila ekipa JVP-a Čakovec. Do eksplozije je došlo zbog istjecanja plina u stanu koji koristi A.G. (39) iz Čakovca, kako je pokazao očevid koji su sutradan obavili inspektori zaštite od požara PU međimurske, uz prisustvo stručnih djelatnika Međimurje-Plina. Cijev spoja plinske instalacije nije bila dovoljno pritegnuta za automat plinske peći, kako je utvrđeno.
- Čuli smo eksploziju, rekao nam je jedan od susjeda koji je izašao iz svoje kuće kako bi vidio što se to dogodilo.
- Susjeda je istrčala iz kuće i rekla - eksplodirala mi je plinska peć. Vidjelo se da je lagano opečena po licu, pomogao sam joj da se malo snijegom otare po licu, a onda je došla i ekipa Hitne pomoći i odvezla je.
A.G. je pretrpjela samo lakše ozljede i šok - što je stvar čiste sreće. U trenutku eksplozije nalazila se u prizemlju zgrade. Da se našla na katu, na kojem je i soba u kojoj je smještena peć, ne bi imala nikakve šanse. Materijalna šteta je golema. Dvije sobe na katu istočnog dijela zgrade, koji koristi A.G., potpuno su uništene. Istočno krilo zgrade u kojm živi F.T. (74), otac A.G., jedva da je prošao bolje. On i supruga u trenutku eksplozije također su bili u prizemlju svog dijela kuće, inače je i kod njih moglo biti zlo. I on je lakše ozlijeđen, ali također od vatre, ne od eksplozije. Zadobio je lakšu opeklinu dok je pokušavao spasiti nešto od imovine. Rekao nam je:
- Dva stana nastala su pregradnjom kuće i ovaj zid nije bio osobito jak. Eksplozija ga je naprosto zbrisala i potisnula na našu stranu. Sve je bilo puno građevnog materijala – ovo što se sada vidi u njenoj sobi, to je sve bilo kod nas. Sva odjeća i dokumentacija koju sam tu držao uništene su, ništa nije ostalo.
Pukotine na spoju vanjskog i pregradnog zida na zapadnom krilu kuće daju razloga za bojazan da je narušena i statika kuće. Moguće je, ili čak vjerojatno, da će sanacija tražiti rušenje dobrog dijela zapadne strane kuće. I to je dobro s obzirom da je malo nedostajalo da se ugasi ljudski život.

Izvor: 2965