Arhiva 15.12.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

Elektricitet u kosi – spriječite naelektriziranost kose

Koliko vam se puta dogodilo da zbog elektriciteta nemožete ništa napraviti sa svojom kosom? Pomoću malih trikova riješite se naelektrizirane kose. Statički elektricitet stvara se trljnjem i sve je to zapravo stvar fizike - stvara se postupak ionizacije odnosno sitni pozitivno nabijeni polovi koji se međusobno odbijaju i zbog toga naša kosa leti. Glavni razlog stvaranja tog naboja zapravo je nedostatak vlage odnosno hidratacije, kako biste to izbjegli koristite prirodne preparate koji u sebi imaju hidratizirajuće sastojke, njegujte ju što je više moguće i izbjegavajte stvari i materijale koji u sebi sadrže elektrizirajuće sastojke. U zimskim mjesecima kada suh i vlažan zrak, te nagle promjene u temperaturi stvaraju dodatni statički elektricitet imamo i najviše problema sa održavanjem . Osim toga elektricitet se može javiti zbog farbanja jer ona tada gubi prirodne masnoće koje je štite od vanjskih utjecaja i prečestim češljanjem.

Kako spriječiti elektricitet kose


Pranje kose – ne perite ju prečesto već samo onda kada je to najpotrebnije. Pranjem isušujemo vlasi zbog čega se gubi prirodna masnoća . Perite ju najviše do dva puta tjedno i to mlakom vodom jer vruća voda dodatno osušuje i doprinosi pucanju vlasi. Osim što stvara elektricitet suha kosa ne izgleda lijepo i njegovano. Pronađite adekvatan šampon i regenerator za svoj tip koji hidratizira i hrani, a pri tome i smanjuje mogućnost elektriziranja. Obavezno nakon pranja nanesite balzam da joj vratite vlagu.
Češljanje –češljanje dodatno oštečuje, pa stoga radite to samo onda kada je potrebno, nikako nemojte pretjerivat i koristite četku isključivo od prirodnih materijala.
Njega – prirodni preparati kao što je biljno ulje ili ulje makadamije najbolji su za njegu. Birajte one preparate koji sadrže silikone koji štite od elektriziranja. Ispucali vrhovi podležni su stvaranju elektriciteta, pa stoga šišajte vrhove barem svakih 6 tjedana.
Sušenje fenom – po mogućnosti izbjegavajte sušenje, feniranje, peglanje ili kovrčanje, jer prevelika vručina iz tih aparata jako šteti vlasima. Ako vam je to neophodno, postavite sušilo na najmanju temperaturu, iako će sušenje potrajati znatno duže oštečenja neće biti.
Pravilna njega i održavanje kose potrebno je tijekom cijele godine, a naročito zimi kada joj je to napotrebnije.