Arhiva 18.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Elizabetina božićna svjetlost

Sedamdesetogodišnja Elizabeta Kolmanić godinama je živjela u Berlinu, a otkada se vratila u Gornji Hrašćan, pred svaki Božić tisućama raznobojnih žaruljica ukrašava svoju kuću pred kojom se, u sumrak, zaustavljaju prolaznici kako bi bolje razgledali nesvakidašnji blagdanski ugođaj:
- Ovih dana često me iznenadi bljeskanje izvana, a kad pogledam kroz prozor, vidim prolaznike koji fotografiraju moju kuću – kaže Elizabeta koja se za blagdanski pothvat počinje pripremati već u rujnu.
- Veliki je to posao. Treba razvući desetke metara žica sa žaruljicama, otpetljati ih i provesti preko cijelog pročelja kuće. Sad sam se već toliko uhodala da sam ove godine uspjela sve žice preko produžnih kablova dovesti do jedne utičnice te na jednom mjestu, u predvečerje, palim sve žaruljice.
Dok god me zdravlje služi, ukrašavat ću kuću u vrijeme adventa jer me to raduje. Podsjeća me i na neke davne božićne ugođaje u djetinjstvu iako tada nismo imali ukrasa poput današnjih. U Božiću uživam i raduje me kad to netko primijeti, kad djeca zastanu pored mog doma i veselo gledaju – dodaje naša sugovornica koju u njezinoj božićnoj radosti podržava i Ivan Črep s kojim živi. I ove godine Elizabetinu kuću osvjetljava oko 3.000 žaruljica. (d)
Snimio D. Lesar

Izvor: 3008