Arhiva 27.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Ervin Vičević, novi načelnik Općine Selnica

Novoizabrani načelnik Općine Selnica Ervin Vičević (rođen 1967. godine) rodom je iz Škrljeva, mjesta u Primorsko-goranskoj županiji, udaljenog od Rijeke desetak kilometara, a u Međimurju se našao, a kako bi drugačije, nego – kak međimurski zet!
Sa suprugom Jagodom, učiteljicom hrvatskog jezika i razredne nastave, kćerkom Marlenom, studenticom prve godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i sinom Jurjem, koji u jesen kreće u školu, od 1997. godine živi u Praporčanu.
GRAĐEVINAR U TURIZMU
Prije dolaska u Međimurje, nakupio je zanimljiva životna i radna iskustva:
- Strukom sam građevinski tehničar, ali sam uglavnom radio u turizmu - deset godina bio sam recepcionar u jednom hotelu u Opatiji. Krenuo sam na građevinski fakultet nakon srednje škole, uspješno završio prvu godinu, a onda sam išao u Oxford, u Veliku Britaniju, u dvomjesečnu ljetnu školu, i tamo me okrenulo u sasvim drugom smjeru - u turističke vode. No, supruga nije mogla dobiti posao u Rijeci te me, jednom, upitala: Ideš z menom u Međimurje?
I došli smo 1997. Prodali smo kuću u Rijeci, pa, sasvim slučajno, kupili drugu baš u njenom rodnom Praporčanu.
Zaposlio sam se u TEAM-u u kojem sam isprva radio na montaži spuštenih stropova, zatim u službi nabave, pa sam i rukovodio nabavom, a 2002. prešao sam u Varaždin, u tvrtku Interijeri I, pa u Croatiatrans. Probao sam i što znači biti nezaposlen, i to pune tri godine.
Zašto ste ušli u politiku?
- Pred sedam godina izabran sam u Vijeće mjesnog odbora Praporčana, a prije četiri godine Zvonko Kočila nagovorio me da budem na listi HNS-a za izbor u Općinsko vijeće Selnice. I dobio sam mandat, a ako se nečem posvetite kako treba, onda vas to i obuzme u mjeri u kojoj se ne može natrag ako se dobronamjerno nešto želi dati svojoj lokalnoj zajednici.
Mora se priznati, uspjeh je izniman, izbor na načelničku dužnost nekoga tko je – Međimurci bi rekli – “dotepenec”, vjerojatno najbolje pokazuje kako su sumještani doživjeli Vaše aktivnosti u Mjesnom odboru, pa i na dužnosti vijećnika.
- Birači su odlučili, mislim da sam im na prepoznatljiv način ponudio što želim, ali moram zahvaliti i podršci (postizbornih) koalicijskih partnera jer njihova je potpora, ocjenjujem, bila presudna za moj izbor. Posebno sam zahvalan Kruni Živčecu iz SDP-a koji se angažirao 150 posto! I sad u Vijeću koalicija HNS-HSS s koalicijom SDP-HSU ima većinu od sedam vijećnika, nasuprot listama HSLS-a i HDZ-a koje imaju četiri, odnosno dva vijećnika i samo uvjetno rečeno su oporba. Želio bih da se svi nađemo u konstruktivnoj suradnji.
DA ZNAMO NA ČEMU SMO
* Primopredaja dužnosti između dosadašnjeg načelnika Anđelka Kovačića (HSLS) u tri mandata i Vas obavljena je. Odakle ćete početi?
- Odlučio sam početi mandat s revizijom. Da znamo na čemu smo. Okvirno, Općina je u dugu oko 4,5 milijuna kuna, a nejasno je kako su ti dugovi nastali.
Naime, u posljednja dva mandata nema konkretnih pomaka u razvoju Općine, osim nešto malo predizbornih asfaltiranja prije četiri godine i – to je sve.
KOME SE
DUGUJE
U čemu su ključne nejasnoće?
- Evo, bila je tehnička reambulacija, ali ne i izmjera. Ljudi nisu platili i ta nam nedovršena priča čuči nad glavom s dugom prema Geodetskom zavodu Split od 3,1 milijun kuna. Onda imamo ugovor za preuređenje grobne kuće, sklopljen na 550.000 kuna, a novinama je dosadašnji načelnik izjavio da to stoji 650.000 kuna. K tome, u primopredajnoj dokumentaciji piše da prema izvođaču još postoji dug od 240.000 kuna!
Sa Županijskom upravom za ceste imamo neraš-čišćenih računa iz 2008. ili 2009. godine. Mene, međutim, zasada uopće ne zanima pozadina svih tih nejasnoća, već točna revizijska informacija o čemu se radi. Nemamo novaca za nezavisnu reviziju, pa nosim dokumentaciju u Državnu reviziju, da utvrde o čemu se radi.
Ako, kako kažete, dva mandata nema pomaka, a financijsko stanje nije sjajno, kako ćete onda nešto pokrenuti?
- Imamo izvorni proračun od oko 2,3 milijuna kuna. Jasno je da je taj proračun preskroman da bismo u ovoj situaciji nešto radili samostalno. Međutim, HNS ima jaku logistiku za izradu projekata s kojima možemo konkurirati za sredstva iz EU fondova, sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i drugih. To je put pokretanja.
NI GRBA, NI ZASTAVE
Što je u Vašem notesu već zapisano?
- Prvo su komunalni zahvati s kojima bismo izbalansirali razinu komunalne opremljenosti naših mjesnih odbora. Fali nam kakvih šest kilometara asfalta na više lokacija, šezdesetak stupova javne rasvjete i niz manjih poslova. Zatim je tu potreba da se odmah, ali odmah, krene u sanaciju bušotina (a to nije naš trošak) koja je još 2006. godine započela na inicijativu HNS-a, ali i stala na samo tri bušotine. Moram i vidjeti što je s eksploatacijom plinskog polja koja se već osam godina najavljuje, a čini se da vlasničke igre oko INE i MOLA koče taj projekt.
Zamislite – mi nemamo još ni službenog grba i zastave naše općine! Zar se ni to nije moglo napraviti svih ovih godina?! Nije to sve jer - u naših osam mjesnih odbora znamo, primjerice, da nam je Bukovec najzapušteniji, ali budući da su sada prvi put legalno izabrana sva nova vijeća mjesnih odbora, idem u intenzivnu komunikaciju s njima i s mještanima, da posložimo prioritete. Među njima je sigurno i aktiviranje neiskorištenih turističkih potencijala krajolika, tradicijske baštine, revitalizacija našeg ribnjaka.
Na dužnost stupate kao profesionalac ili volonter?
- Radit ću profesionalno, ali ne za plaću od 7.500 kuna kakvu je imao moj prethodnik, nego za 4.000 kuna, a ušteđena razlika ide za stipendije studentima.
Marijan Belčić

Izvor: 3035