Arhiva 22.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

ET u uredu pročelnika

Neobična kugla nalik glavi svemirca, pronađena prilikom iskopa staza na groblju u Donjoj Dubravi, još uvijek pobuđuje zanimanje velikog broja znatiželjnika, a pozivi U Općinu zaredali su iz cijelog Međimurja i šire.
- Što je zapravo to što ste našli, je li u pitanju samo neobičan oblik ostatka korijena drveta, neka drugačija masa ili zaista nešto mistično što zasada možemo vidjeti samo u filmovima znanstvene fantastike – pitaju gotovo svi i zanima ih što će biti s tim.
Nešto od toga jest, ali neobična glava našeg svemirca iz prošlog broja još uvijek se nalazi u uredu pročelnika Općine Ivana Štefića koji ne skriva zadovoljstvo mnogobrojnim pozivima i interesom jer baš svi kažu - baš bi bilo dobro da nas neko novo otkriće odvuče od žutila, crnila i politike.
Budući da se aktualni načelnik Općine nije želio zamarati ovim događajem i otputovao na zaslužen godišnji odmor, uz malo truda saznali smo i neke zanimljivosti koje krije donjodubravsko groblje. Radnici koji kopaju staze preselili su na sporednu stazu i onako, u svom filmu, doviknuli da će možda biti još iznenađenja. Jedan od njih napomenuo je da je uz ovu veliku kuglu bila i jedna mala, ali mu se pri dodiru jednostavno raspala, ali nije znao reći je li to bilo istrunulo drvo ili možda kakav komad istrunule tkanine.
Iako se Donja Dubrava kao mjesto Dombra spominje tek u XV. stoljeću, pokraj lijepo održavanih židovskih grobova vire nadgrobna obilježja za rimske časnike, što svakako nije nezanimljivo u povijesnom segmentu. Budući da su gospodarski pečat ovom mjestu stoljeće-dva prije udarile poznate židovske obitelji, groblje, koliko se to može reći, krasi i nekoliko vrijednih povijesnih spomenika.
Upravo jedna od tajni vezana je upravo za njih, o čemu su već pisali mediji, a govori da je na jednom takvom spomeniku bilo uklesano da je baš na tom mjestu pokopana Jelena Zrinski i da su je pred kraj života baš u Donju Dubravu doveli neki njezini emotivni puti, a njezine kosti ne počivaju negdje u Češkoj, kao što to povijest tvrdi. No, to nikad nije otkriveno jer se nitko nikad nije istinski zapitao bi li bilo neprocjenjivo to i provjeriti. Ime Jelena Zrinski s tog je spomenika jedne noći skinuto, jednostavno isklesano i izbrisano, i to ne tako davno, možda pred petnaestak godina. Tko je to učinio i zašto - još uvijek se pitaju neki mještani koji još kao djeca dobro pamte uklesano Jelenino ime.
Mještanin Andrija Lisjak, sin čovjeka koji je desetljećima na mrtvačkim kolima mrtve vozio od njihovih kuća do groblja, tvrdi: Jelena Zrinski pokopana je u Donjoj Dubravi! Iza toga stoji i spreman je ispričati priču svoje bake koja je znala sve važne povijesne datume i čak događaje koji nemaju vezu s ovozemaljskim životom.
Postoje li još neke zanimljivosti, upitali smo bivšeg načelnika Marijana Vargu koji nije krio interes za iskopinu, pa je rekao da se ovakve stvari jednostavno ne bi smjele zanemariti.
- Svaka neobična iskopina kao iskopina vrlo je zanimljiva, posebno na groblju, stoga je trebalo obustaviti radove ili jednostavno malo povećati dubinu iskopa, pozvati adekvatne ljude - da se uvjerimo da je to drvo, guma, bilo što.
Naravno, moramo poštivati grobove pokojnika, da se ne ošteti koji grob, ali ove staze nisu kopane gotovo nikada. Povijesno gledano, ako je na jednoj lokaciji Donje Dubrave pronađena kost mamuta koja bi mogla datirati prije 17.000 godina, zašto ne iskoristiti ovu iskopinu i uvjeriti se da nije sve slučajnost. Šteta. Pa ako je i drvo, zaista je zanimljivo.
Dok se tako priča vrti, glava našeg svemirca još uvijek je na vidljivom mjestu ureda pročelnika Općine. Šale se i dalje nižu, pa i ona da se oko svemirca svaki dan, oko 23 sata počelo paliti svjetlo i da služi kao ljubavna navigacija brojnim samcima i udovicama koji u Donjoj Dubravi čine gotovo trećinu mještana. Neka bar nečemu koristi u ovim, i ne baš optimističnim, vremenima.
Zinka Čižmešija

Izvor: 3043