Arhiva 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

EUROPSKI IZBORI: Na listama i troje Međimuraca

U nedjelju, 14. travnja u Hrvatskoj će se po prvi put održati izbori za članove Europskog parlamenta. Izbori na kojima na temelju općeg biračkog prava sudjeluju državljani članica Europske unije prvi su put organizirani 1979., a aktualni je saziv Europskog parlamenta izabran 2009. Europski se izbori provode svakih pet godina u svim državama članicama istodobno.
Svaka država članica u Europski parlament bira određeni broj članova, prema broju stanovnika, a Hrvatskoj pripada 12 mjesta u EU parlamentu (Njemačka ih, na primjer, ima 99). Spomenimo još da se potencijalni EU parlamentarci iz Hrvatske biraju na godinu dana, budući da iduće godine slijede redoviti EU izbori, te da su se među njima našla i tri Međimurca, na tri različite liste. Za provođenje izbora u Međimurskoj županiji zaduženo je Županijsko izborno povjerenstvo na čijem je čelu predsjednik Milko Sambolek.
- I kod nas su počele pripreme za izbore, potvrdio nam je predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva, što znači da su formirana sva gradska i općinska povjerenstva i dostavljeni su prijedlozi Županijskom izbornom povjerentvu za biračka mjesta. Na ovim će izborima u Međimurju biti 154 biračka mjesta, što je jedno biračko mjesto više nego je bilo na dosadašnjim izborima. Jedno biračko mjesto više bit će u Gradu Čakovcu. U tijeku su radnje koje se odnose na sastav biračkih odbora, s tim da će gradska, odnosno općinska povjerenstva predložiti predsjednike i zamjenike, dva člana predlažu vladajuće političke stranke prema aktualnom sazivu Sabora, a dva zamjenika oporbene političke stranke. Krajnji rok za dostavu prijedloga je 26. ožujak, nakon čega će se formirati birački obori. Za razliku od dosadašnjih izbora, na ovima je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica s jedinstvenim listićem. Listići su poprilično veliki, dimenzija 63 puta 43 centimetra. Listić sadržava naziv svih 28 lista i imena po dvanaest kandidata na svakoj listi. Službena predizborna kampanja za EU izbore počela je protekle srijede i traje do trenutka predizborne šutnje, dan prije izbora. Možda bi trebalo naglasiti da su ovi izbori jedinstveni po načinu glasanja. Princip je da se glasa za listu kao na parlamentarnim državnim izborima, ali birač može zaokružiti i ime jednog kandidata na listi za koju je glasao, pa time kandidatu daje tzv. preferirani glas. Ako birač zaokruži listu i kandidata na toj listi, glasa i za listu i za kandidata, a ako zaokuži samo kandidata, glasa i za listu. Birač može zaokružiti i samo listu. Ukoliko birač glasa za jednu listu i dva kandidata, listić je važeći samo za listu, a ne i za kandidate. Ukoliko glasa za jednu listu i za kandidata s druge liste, listić je također važeći, ali za listu, ne i za kandidata... dan izbora u inozemstvu je subota, u Hrvatskoj se glasa u nedjelju od 7 do 19 sati, zaključio je Sambolek. (vt)

Troje Međimuraca na listama

Na listama za izbore za Europski parlament među 336 kandidata nalazi se i troje kandidata iz Međimurja.
Na zajedničkoj listi Akcije socijaldemokrata Hrvatske, Demokratske stranke žena, Saveza za promjene i Stranke umirovljenika Hrvatske – Bloka umirovljenici zajedno osmo mjesto (od dvanaest, koliko ih liste imaju) zauzima Vladimira Palfi iz Belice.
Na desetom mjestu liste HRAST-a - Pokreta za uspješnu Hrvatsku je mr. sc. Hrvoje Šlezak, iz Strahoninca. Na dvanaestom mjestu liste Hrvatskih laburista - Stranke rada nalazi se mr. sc. oecc. Aljana Kovačić iz Čakovca.
Biračima se nudi i lista koja se zove međimurskom, to je Glas razuma – Međimurska stranka. No, ime je sve što je na njoj međimursko, nije to nitko od kandidata. Bit će da to ima veze s obvezom prikupljanja potpisa za nezavisne liste.(k)