Arhiva 14.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

EUROPSKI NOVINARI POSJETILI OPG KOSI U TOTOVCU

Dvadesetak novinara iz raznih država Europske unije u pratnji predstavnika Odjela za poljoprivredu Europske komisije u petak, 26. travnja posjetilo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kosi u Totovcu. Naime, upravo to gospodarstvo odabrano je kao primjer uspješne realizacije dvaju projekata iz SAPARD programa Europske unije. OPG Kosi dobio je 2,5 milijuna kuna nepovratnih sredstava za izgradnju i opremanje hladnjače te sustava za navodnjavanje. Investicije su inače ukupno vrijedile oko 6 milijuna kuna.
- Već 12 godina bavimo se uzgojem povrća, uglavnom mrkve, cvjetače, kupusa, kelja i celera. Godišnje proizvodimo 1.500 do 2.000 tona, a putem trgovačkh lanaca plasiramo ga na domaće tržište kao konzumno povrće, kaže vlasnik OPG-a Nenad Kosi. Na naše pitanje je li bilo teško doći do sredstava iz SAPARD-a, odgovara kako je bilo određenih zapreka, no, da nije nemoguće.
- 2,5 milijuna kuna nije mala svota, pa nešto treba i žrtvovati za to. Radimo puno, no, zato ne izostaje ni rezultat, ističe. Na gospodarstvu rade i članovi njegove obitelji, stalno zapošljava još osam osoba, a koristi i sezonsku radnu snagu. Kandidirali su se i za novac iz IPARD programa (nasljednika SAPARD-a), što iznosi od oko 4 milijuna kuna. Ukoliko ga dobiju, a to će saznati tijekom ove godine, planiraju proširenje pakirnice te nabavku opreme za čišćenje i poliranje svojih proizvoda.
Grad Čakovec koči razvoj gospodarstva?
OPG Kosi obrađuje vlastitu zemlju, dio imaju u najmu, nešto su kupili od države… No, tu se javlja i problem. Nenad Kosi kaže kako već duže vrijeme želi otkupiti parcelu smještenu tik uz njegovo imanje. U tome ga, međutim, priječe u Gradu Čakovcu jer, kako tvrdi, nije podoban.
- Namjeravali smo proširiti proizvodnju, zaposliti još ljudi i uzgajati visoko dohodovne kulture, no, nikako ne možemo otkupiti državno zemljište od Grada Čakovca. Zašto? Detalje ne znam, no, smatram da je i sama komisija u Gradu koja odlučuje o takvim pitanjima nestručna, ističe Kosi.
U EU optimistični
Unatoč izrazito teškom stanju u hrvatskoj poljoprivredi, sudeći po riječima glasnogovornika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Rogera Waite, u EU su optimistični:
- Sve što smo vidjeli ovdje pokazuje da je Hrvatska spremna za ulazak u Europsku uniju. Posjetili smo i neke farme, vidjeli dosta toga.
- U svakoj se zemlji, novoj pristupnici, uvijek pitaju kako će to izgledati kad uđe u EU. Slično je bilo u, primjerice, Poljskoj i Rumunjskoj. No, kad ih danas pitate, zadovoljniji su i ne bi se htjeli vratiti na staro. Uvjereni smo da su se i hrvatski proizvođači spremni priključiti jedinstvenom europskom tržištu i nadamo se da neće biti velikih razlika, kaže Waite.
Posjetu predstavnika Europske komisije i novinara OPG-u Kosi nazočila je i pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković. Ona je napomenula kako u Ministarstvu snage usmjeravaju na podizanje kapaciteta postojećih gospodarstava i farmi, okrupnjavanje zemljišta, podizanje konkurentnosti te dodatnu edukaciju proizvođača…
O svojim dojmovima nakon obilaska OPG-a Kosi, ali i vožnje kroz Hrvatsku u dva dana, jedna od novinarka, Sarah Swadling s radijske postaje BBC Radio 4, rekla je:
- Ovdje su farme mnogo manje nego u Velikoj Britaniji. Vidim da na poljima ima dosta ljudi, mnogo je traktora na cestama. To je kontrast u odnosu na moju zemlju u kojoj su gospodarstva puno veća, sve je mehanizirano i na njima radi tek po nekoliko osoba.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3029