Arhiva 21.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Fenix neće ispuniti niti zadnji rok!

Još se ne nazire kraj sada već prave komedije oko dogradnje OŠ Ivana Gorana Kovačića i izgradnji sportske dvorane u Pleškovcu. Izvođaču radova, tvrtki Fenix ponovo je produžen rok dovršetka, ovaj put do 15. ožujka, međutim, jasno je da se niti taj rok neće ispoštivati.
Proteklog utorka održana je još jedna koordinacija na kojoj se razgovaralo o stanju radova, međutim, niti ovaj put se nije odazvao nitko od ovlaštenih osoba gradilišta iz Fenixa. Umjesto pozvane članice Uprave i glavne inženjerke gradilišta, Fenix je na koordinaciju poslao neiskusnog zamjenika glavnog inženjera, koji je u Fenixu tek nekoliko mjeseci, i glavnog poslovođu gradilišta, iako na koordinaciju redovito dolaze svi ostali sudionici u građenju.
Ono što je jedino moglo biti konstatirano, unatoč brojnim upozorenjima, je činjenica da već gotovo četiri mjeseca nema značajnijeg pomaka na samom gradilištu, niti je Fenix ispoštovao dogovorenu dinamiku. Tako još nije predao novi operativni plan kao ugovornu obvezu, krovište prokišnjava, pa nije moguće izvoditi radove na polaganju parketa, snijeg onemogućava izvođenje vanjskih radova na uređenju okoliša, potpornih zidova, odvodnje, a te radove Fenix nije niti ugovorio s novim izvođačem. To je ranije radila TEGRA, ali je otkazala daljnje izvođenje zbog neplaćanja situacija. “Za idući tjedan”, kao i bezbroj puta do sada. Fenix najavljuje nastavak radova na knaufu, soboslikarske radove... Fenix je također ugovorio ugradnju parketa za koji je u prostorije Općine (pod ključem) uskladištena potkonstrukcija, međutim, ugrađivač parketa ne može početi s radovima zbog prokišnjavanja krovišta i negrijanja prostora. Što se fasade tiče, Fenix nije uplatio avans, a isto je i s opremom koju Fenix nije ugovorio iako čeka spremna u skladištu. Zbog nepodmirenih potraživanja prema tvrtki Đurkin, upitan je završetak i predaje dokumentacije...
Traže hitan
sastanak
Sve ove primjedbe uobličene su u dokument koji je poslan na adresu Ministarstva reginalnog razvoja i EU fondova, ministru Branku Grčiću, te županu Ivici Perhoču sa zahtjevom da se hitno organizira sastanak odgovornih i ovlaštenih osoba i glavnih kooperanata koji mogu iznijeti pravu istinu o mogućoj dinamici glede nabave materijala, plaćanja i sl.
U pismu upućenom na “više instance” iz koordinacije se žale da s Fenixom gotovo da nema nikakve prave, razumne i korisne komunikacije, osim slušanja problema “koji samo što nisu riješeni”, ali i da Ministarstvo ima svoj udio u nerješavanju jer im ne plaća dospjele obveze.
Mišljenje je članova koordinacije, a to priznaju i ljudi iz Fenixa, da nikako nije moguće ispoštovati još jedan rok koji im je dat - 15.ožujka 2013.
Načelnik Općine Anđelko Nagrajsalović nije želio komentirati zaključke koordinacije, ali je potvrdio da je zaista zadnji čas da se stvari razriješe i da nositelj investicije - Ministarstvo regionalnog razvoja, mora poduzeti odlučne korake.
Nije se teško složiti s njim jer ovo što se događa nakon brojnih upozorenja kako je Fenix najlošiji odabir zbog lošeg iskustva s istim izvođačem u Orehovici, ali i u drugim dijelovima Hrvatske, sramota je u režiji države koja ga je i odabrala za izvođača. Ministru je također poručeno da informira i ostale nadležne i odgovorne u Ministarstvu “kako se eventualno netko kasnije ne bi čudio da nije znao za problematiku, a da mi svi zajedno u tom poslu nismo poduzeli nešto što bi se naknadno uvidjelo, kao što to zna biti nakon bitke”, uz dodatak da je krajnje vrijeme za donošenje odluke o daljnjoj suradnji i mogućnosti izvođenja radova i dovršenja objekta. Iz Ureda župana potvrdili su nam da je pismo do župana također stiglo te da je Perhoč isti dan kontaktirao Ministarstvo i dogovorio sastanak za ovaj tjedan. Nestrpljivo čekamo hoće li birokracija konačno priznati da je pogriješila i, bez obzira na posljedice, povući odlučujući korak te prisiliti izvođača na dovršetak radova ili raskinuti ugovor.
V.Trstenjak

Izvor: 3017