Arhiva 03.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Ferketinec 20 godina pod vodstvom Florijana Goričanca

Općina Podturen osnovana je 1993., a naselja koja joj pripadaju su Celine, Ferketinec, Miklavec, Novakovec, Podturen i Sivica. Gotovo od samih početaka, predsjednik Mjesnog odbora Ferketinec, najmanjeg od svih naselja u Općini, je sedamdesetjednogodišnji Florijan Goričanec. Rođen je u Peklenici, a ljubav ga je dovela u Ferketinec u kojem živi već pedesetak godina. Kada je 1994. godine izabran na tu funkciju, zasigurno nije očekivao da će na njoj ostati pet mandata zaredom.

 

Kako ste se našli u politici, kakva je Vaša suradnja s Općinom?

- Svoju političku karijeru započeo sam u podturenskom HSS-u, ali nakon raspada stranke, pridružio sam se HDZ-u. Već sam petnaestak godina član HDZ-a, no, stranačko opredjeljenje nije mi bitno, bitna su mi djela. Prvo sam bio član Mjesnog odbora i zamjenik predsjednika. Što se tiče suradnje s načenikom Općine Josipom Lepenom, ona je vrlo dobra. Kada je potrebno, “zašpotam” i ja njega. Uvijek nam je priskočio u pomoć kada je trebalo, a često prisustvuje događajima koje organiziramo. Najbolju suradnju imamo s Miklavcom, a i s ostalima je suradnja dobra. Smatram da treba biti uzajamnog poštivanja jer bez toga nije moguće ništa ostvariti.

 

S obzirom da ste u izvršnoj vlasti već dugi niz godina, jeste li zadovoljni učinjenim u tom razdoblju? Koje ste projekte realizirali? 

- Tijekom mog mandata, u Ferketincu su izgrađeni cesta, komunalna infrastruktura, vodovodna mreža i plin. Mnogo smo uložili u vatrogasni dom koji je centar zbivanja u selu. Najviše se ponosim projektom dječjeg igrališta. U počecima nisu svi bili za izgradnju, ali sada se slažu da je taj projekt pun pogodak. Naše igralište stalno je puno djece i to me jako veseli. Uskoro ga planiramo dodatno malo urediti. Trudimo se da selo bude što uređenije, ukrašeno cvijećem, održavamo poljske puteve… Tu se mnogo uključuju i članovi Društva sportske rekreacije Sport za sve Mura i DVD-a Ferketinec.

Što se tiče projekata, cilj za ovaj mandat bila je izgradnja nadstrešnice na groblju koje dijelimo s Ferketincem te obnova krovišta, nova fasada i prozori na vatrogasnom domu. Nadstrešnicu smo počeli raditi u travnju ove godine, a radovi su završeni početkom kolovoza. Krovište doma obnovljeno je prošle godine. Fasada i prozori su u pregovorima, nadam se da ćemo uspjeti što prije i to završiti.

 

Je li teško voditi selo i podržavaju li Vas mještani?

- Ferketinec je jedno od najmirnijih sela u Međimurju. Mještani se aktivno uključuju s prijedlozima, a ja se trudim što prije ih realizirati. Želio sam sazvati zbor građana, no, mještani za sastanke nisu baš zainteresirani. Malo je selo, imamo nešto više od 200 stanovnika i informacije se brzo šire, pa zbor nije ni potreban.

 

Ferketinec je jedno od sela koje nema prodavaonicu ni kafić, a i autobusne linije su slabe. Kako to komentirate?

- Prodavaonica je zatvorena prije dvije godine. Ponudio sam oglas u novinama ako tko želi otvoriti novu prodavaonicu, ali nije bilo zainteresiranih. Miklavec je blizu, pa ondje imamo i prodavaonicu i kafić. Neke autobusne linije nedavno su ukinute, ali danas već svatko ima auto, pa mislim da to nije veliki problem.

 

Što radite u slobodno vrijeme, kada niste okupirani djelatnostima vezanima uz Mjesni odbor?

- Veliki sam obožavatelj nogometa. Već sam niz godina strastveni navijač NK-a Podturen i s prijateljima sam aktivno posjećivao utakmice. Nažalost, ove je sezone klub odustao od igranja. Osim nogometa, volim otići i u ribolov, ali ipak se najčešće ovdje družim s prijateljima i susjedima.

 

ŠTO KAŽU MJEŠTANI?

Katarina Čeke (62),

umirovljenica:

- Sve je u selu zasad u redu. Navikli smo da moramo u prodavaonicu u Miklavec, na poštu u M. Središće, u Čakovec i druga mjesta po potrebne stvari. Udruge koje djeluju u selu dosta su aktivne, a srećom, nemamo problema s većim krađama. Pohvalila bih predsjednika MO-a Goričanca koji stvarno brine za selo.

 

Stanko Cerovec (29),

KV zidar:

- Nemam nekih posebnih primjedbi, selo je malo, pa se ne možemo previše žaliti. Za mlade nema nekog posebnog sadržaja, imamo DVD, a nedavno smo imali organizirano druženje. S Mjesnim odborom imamo solidnu suradnju - uvijek su tu za sve što je potrebno i možemo s njima ostvariti dogovor.

 

Ivan Hranilović (75),

umirovljenik:

- Najveći problem je što nemamo nijednu prodavaonicu, a ni poštu ni doktora. Moramo ići u okolna sela i gradove, a nedostatak su i slabe autobusne linije. To je veliki problem za starije ljude koji nemaju automobil. Selo je inače lijepo uređeno, održavaju se okupljanja za umirovljenike i zadovoljni smo radom Mjesnog odbora.

 

Ana Furdi (53),

kuharica:

- Za tako malo selo - dobro funkcioniramo. Najveći nedostatak mi je slab internetski signal. 

Zbog visokih cijena, nije isplativa antena, a kada mi dođu djeca, odmah žure u grad, kako bi ulovili novosti na internetu. Što se tiče Mjesnog odbora, imam samo pohvale.(eg)

Izvor: 3096