Arhiva 31.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

FERRO-PREIS: Do ljeta bez dima?

Hoće li iz dimnjaka ljevaonice Ferro-preis d.o.o. ovo ljeto konačno prestati izlaziti dim zbog kojeg već godinama negoduju stanovnici jugoistočnog dijela Čakovca, ali i okolnih naselja? U tvrtki uvjeravaju da hoće!
Kao što su već i najavili prije otprilike pola godine, Ferro-preis će do 2015. godine, što im je prema zakonu i obveza, postojeće kupolne peći, koje su krivac za iritirajući dim, zamijeniti induktivnima, odnosno, onima na struju. Time bi muke nezadovoljnih građana trebale prestati.
- Investiciju ćemo realizirati i ranije od roka. Dobili smo lokacijsku dozvolu, pred potpisom smo ugovora s dobavljačima opreme, uključujući i same peći. Do kraja siječnja bit će završen i izvedbeni projekt. Zatim čekamo građevinsku dozvolu, kaže za list Međimurje direktor Paško Vela. Napominje kako je i financijska konstrukcija, za izdašnu investiciju, od čak 3 milijuna eura, pri završetku.
- Prvu lopatu planiramo udariti već početkom ožujka, dok bi svi građevinski radovi trebali biti završeni do kraja lipnja. Zatim dva mjeseca, prije nego naši radnici odu na kolektivni odmor u kolovozu, slijedi probni rad novih peći. Dakle, i kad je riječ o financiranju i što se tiče dobave nove opreme, ne vidim zapreke da se sve ne realizira po planu. Instaliranjem novih peći, za zagrijavanje više nećemo koristiti koks i - jednostavno, kad budete prolazili pokraj Ferro-preisa, više nećete vidjeti nikakav dim, optimističan je Vela. Sami zloglasni dimnjaci nakon probnog rada novih peći od 3 mjeseca, odnosno, dok se u tvrtki uvjere da nova oprema u potpunosti funkcionira, bit će srušeni. Na njihovom mjestu izgradit će se nova proizvodna linija, odnosno, povećat će se kapacitet, a samim time, i omogućiti nova zapošljavanja.
No, kako to obično biva u našoj državi, da sve ne bi bilo predobro, uvijek se pronađe kvaka. Vela kaže da je jedan od preduvjeta za početak rada električnih peći izgradnja nove trafostanice.
- Zakupili smo dodatnu snagu od 3 megavata električne energije i, prema sklopljenom ugovoru, HEP je još u studenom prošle godine morao raspisati javni natječaj za njeno projektiranje i izgradnju. No, još uvijek nije. Ne znam zašto je tome tako - očito imaju neke svoje probleme. Međutim, i ovim putem apeliram na njih da ubrzaju svoj dio priče jer bi oni mogli postati razlog za eventualno kašnjenje provedbe čitave investicije. Sad je krajnji rok, naglašava prvi čovjek Ferro-preisa.
Dim nije
štetan!?
O dimu iz Ferro-preisa i u našim novinama i u drugim medijima u posljednjih nekoliko godina ispisani su mnogi redci, no, uvijek se špekuliralo je li on i koliko zapravo štetan.
Vela ne spori da su dimljenje, u vizualnom smislu, a i sam miris dima, neugodni, no, tvrdi:
- Unatrag godinama, radili smo brojne analize, i interne i po sili zakona. No, nijednom nisu utvrđene štetnost ili opasnost po ljudsko zdravlje. Dakako, nikome nije previše ugodan miris dima ni kad palite obična drva. Iz naših dimnjaka izlaze krute čestice i sumporni spojevi, no, u količinama, a analizama je to potvrđeno, koje nisu štetne.
U konačnici, mi koji ovdje radimo najviše smo izloženi, pa je i nama u interesu provjeriti eventualnu štetnost. Naši radnici ionako rade u teškim uvjetima, na velikim vrućinama, uz prašinu i dim. Ova modernizacija postrojenja barem će dijelom to ublažiti, a i građani će konačno moći odahnuti, zaključuje Vela.
Živi (i zdravi) bili, pa vidjeli!
Velimir Kelkedi

Izvor: 3066