Arhiva 11.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

FERRO-PREIS: Uskoro bez štetnog dima?

Kao što su već javno i obećali njeni čelnici, iz dimnjaka čakovečke tvrtke Ferro-preis d.o.o. odnosno postrojenja za lijevanje željeza u Ulici dr. Tome Bratkovića, u dogledno bi vrijeme trebao prestati izlaziti gust, neugodan dim zbog kojeg se već nekoliko godina žale građani Čakovca. Kako najavljuju iz tvrtke, u modernizaciju postrojenja bit će uložena 4,000.000 eura.
Spomenuto poduzeće je, naime, Ministarstvu zaštite okoliša uputilo zahtjev za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša za postojeće postrojenje. U njemu, uz sve relevantne podatke o proizvodnji i sirovinama koje se koriste u proizvodnom procesu, Ferro-preis navodi da će u razdoblju do 2015. godine postojeće kupolne peći zamijeniti srednjofrekventnim indukcijskim pećima za taljenje. Time će iz upotrebe biti izbačeni koks, karbid, vapnenac i kisik. Novi skladišni prostor bit će izgrađen kao zatvorena hala te uređen u skladu sa zahtjevima struke. Sada se, primjerice, sirovine poput sirovog i otpadnog željeza i čelika, kamena vapnenca i koksa skladište na otvorenom prostoru.
Sukladno zakonskoj proceduri, Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo Međimurske županije do 19. srpnja otvorio je javnu raspravu o spomenutom zahtjevu Ferro-preisa u koji se mogu uključiti svi zainteresirani.
- Promjene koje planira tvrtka moraju rezultirati izdavanjem okolišne dozvole, kakvu su neka poduzeća u našoj županiji već ishodila. To znači da pri svojoj djelatnosti moraju koristiti najbolje raspoložive tehnike, odnosno one čijim će se korištenjem okoliš najmanje zagađivati. U konkretnom slučaju, upotrebom srednjofrekventnih peći umjesto kupolnih, iz ljevaonice Ferro-preisa više neće izlaziti štetni dim, pojašnjava pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo Sandra Golubić. Dodaje kako, po zakonu, s koksnim pećima tvrtka smije raditi sve do 1. siječnja 2016. godine. No, sudeći po planiranim zahvatima, one će iz upotrebe biti izbačene i ranije.
Zahtjev za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša i tehničko-tehnološko rješenje inače se može pogledati u prostorijama Grada Čakovca svaki radni dan, u vremenu od 8 do 14 sati. Dokumentacija je objavljena i na internet stranicama Međimurske županije i Grada Čakovca, dok je u srijedu, 3. srpnja u dvorani DVD-a u Čakovcu održano i javno izlaganje na kojem se, uz predstavnike tvrtke, Međimurske županije i Grada Čakovca, okupilo dvadesetak zainteresiranih građana. Predstavnici tvrtke tamo su, uz ostalo, rekli kako će se, nakon obnove, smanjiti i potrošnja vode. Sada godišnje troše i do 60.000 kubnih metara. Šljaka i drugi nusprodukti također će se reducirati. Pohvalili su se kako već sada dio otpada izvoze, odnosno kupuju ga tvrtke u pojedinim zemljama Europske unije, prerađuju i zatim prodaju.
Ferro-preis d.o.o. Čakovec inače je dio Preis grupe čije je sjedište u austrijskom Pernitzu. Ljevaonica se nalazi u zoni gospodarske namjene, no, smještenoj tek 3 kilometra od samog centra Čakovca, odnosno jedan kilometar od najbliže stambene zone.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3037