Arhiva 23.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Festivalom pušipela počelo 15. Urbanovo

Šestim Festivalom pušipela i sajmom vinarske i vinogradarske opreme održanim od petka do nedjelje u sportskoj dvorani u Štrigovi počelo je 15. po redu Urbanovo - Dani vina u županiji Zrinskih. Uz desetke renomiranih međimurskih vinara, ove su godine partneri, odnosno gosti sajma bili njihovi kolege iz Osječko-baranjske županije i austrijskog Burgenlanda. Urbanovo se i ove godine odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, no, on, za razliku od prijašnjih, ove godine nije prisustvovao otvorenju, pa je sajam službeno otvorio međimurski župan Matija Posavec.
Niti Međimurje, pa ni Hrvatska ne mogu bez Urbanova, niti Urbanovo može bez Međimurja.
Ovogodišnje će Urbanovo biti bolje nego ikada i po izlagačima, a vjerujem i posjetiteljima, sve s ciljem da promoviramo najkvalitetnija vina na svijetu i damo poticaj vinarima, turizmu i gospodarstvu u cjelini, poručio je Posavec.
Riječi dobrodošlice s glavne pozornice posjetiteljima su uputili i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak te predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurske županije Hortus Croatiae Zdravko Dvanajščak.
Velimir Kelkedi

VINSKE IGRE I VESELICA

U okviru Urbanova, u subotu, 24. svibnja, u 19 sati u domu kulture u Svetom Urbanu počinje Vinska veselica, dok će se dan kasnije u 15 sati održati Vinske igre kojima će prijepodne prethoditi Urbanovsko proštenje.
Najavimo i dvije strukovne „aktivnosti“. U utorak, 20. svibnja, u 11 sati, u vinariji Vlade Horvata, mr. sc. Darko Preiner sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta održat će predavanje o klonskoj selekciji pušipela, a u srijedu, 21. svibnja u vinariji Štampar bit će održana stručna radionica o planu zaštite od biljnih bolesti i štetnika. (vk)

Izvor: 3082