Arhiva 13.03.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Filmska družina OŠ Ivanovec među najboljima

Od 2005. godine u OŠ Ivanovec djeluje školska filmska družina u čijem je članstvu dvadesetak učenika. Vode ju Radovan Petković u tehničkom dijelu te profesorica hrvatskog jezika Nataša Kralj u stručnom dijelu. Iako djeluje tek nekoliko godina, njeni su članovi sa svojim filmovima osvojili više nagrada.
Na jubilarnoj državnoj 50. reviji filmskog i videostvaralaštva djece 2012. godine s filmom Ivana O osvojili su drugu nagradu stručnog žirija i drugu nagradu ocjenjivačkog suda djece u kategoriji dokumentarnog filma. Na njemu su radili učenici Stjepan Petković, Antonia Jurinec, Mateja Tarandek, Tea Novak i Iva Bulović. Na istom festivalu osvojili su prvu nagradu 2007. godine s dokumentarnim filmom Japičini zdiganci. Na bjelovarskom DOKUartu 2012. godine sudjelovali su drugi put. S filmom Moja baka Ana sudjelovali su 2011. godine. Drugu nagradu u Bjelovaru 2012. godine osvojio je njihov nagrađeni film s Revije Ivana O.
Kako na je rekla stručna voditeljica Kralj, filmska družina djeluje u Ivanovcu u okviru dodatne nastave hrvatskog jezika.
O filmu njeni članovi uče sve - od filmskih izražajnih sredstava, preko snimanja i montaže, do svega onog što slijedi nakon produkcije. Za jedan dobar film treba utrošiti najmanje 80 sati rada, priča voditeljica Kralj i nastavlja:
- Potkraj 2012. godine, 22. studenoga s našim filmom Ivana O bili smo pozvani na UNICEF-ov Festival o pravima djece u Osijeku.
Svi filmovi prikazani na tom festivalu bili su istovremeno prikazivani u svim Cinestarima u zemlji. Voditelj s DOKUarta redatelj Damir Čučić za nas je rekao da smo jedna od družina koja dolazi iz relativno male sredine, a imamo zavidnu kvalitetu filmova koji su prepoznatljivi po terenskom radu i pričama iz našeg kraja.
Voditelj družine u tehničkom dijelu Radovan Petković ističe kako su jedna od malobrojnih filmskih družina koja ima dobre uvjete za rad, a i voditeljski dio teži stalnom obnavljanju i proširivanju znanja:
- Imamo kabinet koji je samo naš i to nam uveliko olakšava rad. Ja sam redovni sudionik Medijske škole Dr. Ante Peterlić. Ona me i potaknula na rad s djecom. Na njoj se uvijek može saznati nešto novo iz montaže i postprodukcije, za vođenje kojih sam zadužen u družini.
O svom radu u družini nekoliko su nam riječi rekli njeni članovi. Antonia Jurinec veli da je u družini zato da bi korisno iskoristila slobodno vrijeme:
- Idemo na natjecanja, upoznajemo drugu djecu koja se bave filmom. Tamo vidimo kako drugi rade i ako nam se to svidi, onda i mi pokušamo napraviti nešto slično.
Ivi Bulović najljepše je kada se snima:
- Onda idemo van, družimo se, zezamo, glumimo. Manje mi je zanimljiv rad za kompjutorom, kada od snimljenenog treba napraviti film.
I ispred i iza kamere voli biti Stjepan Petković:
- Najljepše mi je snimati i glumiti. Malo manje volim montažu, ali i to sam sada već svladao, pa mi nije problem ni to raditi.
Matija Novak priča da se u družinu uključio stoga što je na YouTubeu gledao crtiće, pa je i sam želio raditi nešto slično:
- Sada sam već oko godinu dana član družine i već sam skoro sve naučio. Bio sam i na natjecanju s filmom Uživo iz 5.a.
R. Topličanec

Foto kino klub Ivanovec
U Ivanovcu od 2007. godine djeluje i Foto kino klub u čijem je članstvu većina članova filmske družine OŠ Ivanovec. Uz njih dvadesetak, u Klubu je i još toliko odraslih. Iako djeluje nešto kraće od družine, i njegovi su članovi za svoje filmske uratke već osvojili više nagrada. Klub vode isti voditelji koji vode i školsku filmsku i videodružinu. (rt)

Izvor: 3020