Arhiva 11.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Fiskalizacija na čakovečkom sajmištu

Neizbježna hit tema nakon 1. srpnja - uz pristupanje Hrvatske u članstvo Europske unije – je fiskalizacija na sajmištima, tržnicama i drugim otvorenim prostorima.
Otvorene su žestoke rasprave za i protiv, krenuli su štrajkovi na tržnicama, zabilježeni su čak i fizički obračuni onih koji se protive fiskalizaciji s onima koji su krenuli postupati po Zakonu o fiskalizaciji...
Kao i obično, Međimurje je zaobišla velika galama i incidentni događaji. Na čakovečkom samištu prve srijede nakon 1. srpnja, kada su i prodavači na sjamištu i tržicama pali pod obvezu izdavanja računa on-line ovjerenih od Ministarstva financija, bilo je sve mirno, no, nekoliko je većih nezaposjednutih prodajnih mjesta ukazivalo da nije i sve isto.
ZA PROIZVOĐAČE DOBRO
Što kažu, kako razmišljaju oni koji svoju egzistenicju sasvim ili barem većim dijelom ostvaruju prodajom na čakovečkom sajmištu.
Josip Habijan iz Belice na svom OPG-u uzgaja povrće i velik dio proizvedenog prodaje sam:
- Mene Zakon o fiskalizaciji ne smeta. Nama, pravim proizvođačima omogućena je prodaja izvan fikalizacije, a za prekupce baš me briga... Pa nek plate porez jer i mi na OPG-ima plaćamo poreze na drugačiji način. Mislim da je to jedino dobro što je Linić (Slavko, ministar financija, op.n.) napravio. I to ide izravno u korist nas proizvođača koji prodajemo ono što smo sami stvarno i proizveli, odnosno uzgojili.
A NEKI ODUSTAJU
Štand-dva dalje, Imeri Jusufi, trgovac iz Varaždina, zbog fiskalizacije kaže da će odjaviti obrt:
- Do kraja mjeseca još radim, a onda ću odjaviti obrt nakon 25 godina... Inače plaćam 7.000 eura poreza i davanja godišnje. Zar to nije dosta? Sad i ovo na tržnici - previše je. Imam četiri zaposlena, dat ću im otkaz, neću više raditi.
Josip Golenja iz Šemovca, poljoprivrednik cvjećar, nije siguran je li baš fiskalizacija do kraja dobra:
- Znam da to pogađa preprodavače koji nas najviše zakidaju, ali ne i nas, prave poljoprivrednike, makar i među nama ima razlike... Ja u 23 godine, koliko se bavim cvijećem, nisam dobio kunu poticaja, ali to je druga priča. Sad se, vidim, uvodi red, pa se neki bune, a zašto se nisu bunili kad nas Međimurce, Zagorce, Podravce nakupci nisu niti puštali u Žitnjak s robom, prijetili nam... Ne znam ipak hoće li to do kraja biti dobro. Sad su zašili prekupce, o onda smo možda ipak i mi na redu? Mi sa sezonskim proizvodnjama imamo robu u sezoni, a prekupci cijele godine! Otkud, čiju? Nemam ništa protiv trgovine, ali tko nije proizvođač, nek plaća porez kao i svi drugi.
UREDNO I DALJE
Zvonko Pošpaić iz Šemovca je obrtnik, ima košaračke i druge tradicijske proizvode tzv. suhe robe (drvotokarski i drvomodelarski), nema još fiskalnu blagajnu, ali će je imati:
- Ja sam, inače, već dugo u sustavu PDV-a, imam desetljećima uredno poslovanje, ali s poslom sam vezan na ovakve prodajne lokacije. Idem po svim sajmovima, manifestacijama, a dok ne instaliram kasu – moram imati ovaj obrazac koji popunjavam za kupce. Pogledajte ovaj papir... To je upravo užas! Znam da Ministarstvo nije krivo, sam ne znam ponuditi bolje rješenje od fiskalizacije i provediva je uz fiskalnu blagajnu kad nema gužve, kad je lijepo vrijeme... Kad je gužva, ništa se ne stigne. Mislite da bi kupci čekali ako jednom ispunjavam ovo da dođu na red? Ode dalje... Ugovorio sam s HT-om dva paketa blagajni, koštaju me 250 kuna mjesečno (ali nisu moje), uvijek sam uredno poslovao, pa želim to i dalje...
ZATIRE SE TRADICIJA
Ivan Vitković, krojač iz Donje Dubrave, veteran je čakovečkog sajma:
- Moj je otac počeo još 1946. na sjamu, pa do 1971. godine. Ja sam nastavio od ‘71. do 2002. godine, a sad obrt ima moj sin Tihomir kojem ja pomažem. Prodajem tu, na sajmu jer on doma – šiva! Mi smo obveznici fiskalizacije, znači - stavili su nas u isti koš s preprodavačima! A od 1946. mi nismo bili dužni niti pola dana za porez, plaćamo porez i uz izdavanje blok-računa. Mogu biti ovjereni na poreznoj, pa bi bilo sve u redu. Kakva kasa na sajmu?! A pogađanje? A što sa starom kramom? Tamo ima i novih stvari... Ne bi trebali baš svaku našu tradiciju zatrti. Nemam ja ništa protiv fiskalizacije, ali mislim da nije niti pravična niti praktična. Pa u Europi se na sajmovima i tržnicama cjenkaju ljudi, a kako da se mi cjenkamo uz fiskalnu blagajnu? Mislim da bi nas ovi iz Ministarstva trebali doći pogledati kad je zima, kiša, snijeg. Kad ne prodamo ništa. A to ministar Linić ne zna.
PAUŠAL JE BOLJE RJEŠENJE
Vladimir Majcen iz Varaždina redovito dolazi na čakovečko sajmište srijedom, vlasnik je pokretne prodavaonice obućom:
- Imam pokretnu trgovinu 25 godina, mislim da bi za nas bilo najpraktičnije rješenje paušalno plaćanje poreza, kakvo smo nekad i imali. To je bilo praktično, a i pravično rješenje. Pogledajte pod kojim uvjetima mi radimo... Sjetite se kako je bilo prošle zime: dva tjedna smo stajali u pola metra debelom snijegu, pa u blatu. Koliko smo samo pijacovine platili, već je sve trebalo biti u tlakovcima. A ja uz porez plaćam i komoru turističku zajednicu... Zašto? Ministra Linića ne zanima je li mjera koju je donio praktično provediva. Imam fiskalnu blagajnu kojoj se brzo prazni baterija, koja me koštala 3.000 kuna... Našu vlast ne zanima naš život, samo sluša diktate Brisela. U skoro trideset godina, nisam imao ni problema s inspekcijama, znači uredno sam poslovao i plaćao svoje obveze... Zar netko misli da je za nas tek tako odvojiti 3.000 kuna za kasu? Nek dođu i vide koliko treba raditi da bi taj novac ostao od trgovine... Zato se ljudi s pravom bune.
Marijan Belčić

Izvor: 3037