Arhiva 04.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

FLJOJSARI: Gospodari dravskih voda

Prije pet godina u Donjoj Dubravi nametnula se potreba organiziranog okupljanja vlasnika dravskih plovila, pa je na taj način formiran Nautički klub Fljojsar, dobivši ime po starom dravskom plovilu za prijevoz drvene građe. Potreba formiranja nametnula se i iz toga što je vlasnike čamaca trebalo poučiti regulama riječne plovidbe. Ti su educirani članovi - organizacijom različitih vrsta raftinga, tijekom minulih godina čari rijeke Drave približili svojim sumještanima i namjernicima.
Ono po čemu su prepoznatljivi i čime se ponose, jer to nije mala stvar, organizacije su plovidbe rijekom Dravom od svoga mjesta do Aljmaša, odnosno Vukovara. Ove godine to im je bila peta plovidba. Tri puta su se spustili do Aljmaša, na ušće Drave u Dunav, a posljednje dvije godine su „povukli“ i do Vukovara.
U osvrtu na ovogodišnju plovidbu, klupski predsjednik Dražen Miser kaže:
- Put je bio dug 300 kilometara. Prošli smo ga u vremenu od 19. do 24. lipnja. Na put je krenulo 26 klupskih heroja u devet čamaca. Za razliku od prethodne dvije godine, kada su uvjeti plovidbe bili gotovo „sibirski“, ove smo godine doista mogli uživati u toplom i suhom vremenu - istaknuo je. Nezaobilazno je zahvalio svim sudionicima plovidbe jer je svaki od njih pokazao vještinu plovidbe, kao i avanturistički duh koji je gotovo sve ispunio zadovoljstvom. Miser je posebno istaknuo voditelje plovidbe Marija Horvata i Ivana Magića.
Dom na vodi
Članovi Kluba diče se klupskim prostorima koje su smjestili u svojoj lučici, a preuredili su ga iz negdašnje skele Zrinski koja je svojevremeno prometovala na rijeci Muri između Donje Dubrave i susjeda u Mađarskoj. Skelu su prošle godine doteglili u Dravu pod svoje okrilje i ovdje su počeli s njenom prenamjenom. Vlastitim sredstvima i radom na skeli pod krov su stavili klupske prostore koji danas stoje kao ukras i ponos te simbol zajedništva članstva i sigurno su rijetka udruga koja prostore ima na vodi.
Klub je postao prepoznatljiv i po tome što će ove godine, 28. kolovoza po treći put organizirati ekipno veslačko natjecanje na odvodnom kanalu HE Dubrava, sa startom kod mosta u Svetoj Mariji.
Pripreme za to natjecanje neke su ekipe već započele, a kako se očekuje, ove će ih godine biti još više u odnosu na prethodne.
Članovi Fljojsara ove su godine s dvije ekipe sudjelovali na 10. po redu Lovu na labuđe pero čiji je organizator bio Nautički klub Labud iz Preloga. U tom natjecanju bili su blaženi, u sredini, držeći se uzrečice „važno je sudjelovati“.
Važno je spomenuti da su Fljojsari ti koji teže ljepotu naših tekućica približiti što većem broju ljudi, a po do sada ostvarenom, u tome u cijelosti uspijevaju.
Neka im je sretna plovidba i u nadolazećim godinama!
Mladen Grubić

Izvor: 2936