Arhiva 11.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Franjo Lehkec, najmlađi međimurski načelnik

Jedno od novih lica u međimurskoj politici 34-godišnji je Franjo Lehkec, novoizabrani načelnik Općine Strahoninec iz redova HSS-a. Osim što je, prema našim saznanjima, trenutno najmlađi međimurski načelnik, Lehkec iza sebe nema političkog iskustva. Stoga će mu vođenje Općine zasigurno predstavljati i veći izazov nego, primjerice, kolegama iz niza drugih sredina. Lehkec je rođeni Strahoninčanin. Završio je čakovečki TIOŠ , a nakon odsluženja vojnog roka, zaposlio se u HEP-u. I danas radi u sustavu te tvrtke, na mjestu poslovođe građevinskog održavanja Hidroelektrane Varaždin. Načelnički posao obavljat će bez zasnivanja radnog odnosa – volonterski. Ujedno je apsolvent građevinarstva na varaždinskom Veleučilištu. Oženjen je i, kako sam kaže, ponosan otac dvoje djece. Za list Međimurje, između ostalog, govori o svom viđenju Strahoninca danas te planovima.
Strahoninec je bio poznat kao jedno od jačih uporišta SDP-a. Kad ste kao kandidat koalicije predvođene HSS-om pobijedili, u javnosti je to bilo iznenađenje. Kako tumačite takav uspjeh?
- Prije četiri godine preuzeo sam općinsku organizaciju HSS-a. U stranku sam doveo puno mladih ljudi istog svjetonazora, aktivno smo sudjelovali na Danima kruha, organizirali druženja, organizirali tribinu na temu legalizacije i niz drugih aktivnosti.
Svemu tome zaslužna je i odlična suradnja sa županijskom organizacijom, posebno predsjednikom Zoranom Vidovićem koji mi je najveća potpora i oslonac u političkom radu. Suradnja s koalicijskim partnerima HNS-om i HSLS-om također je pridonijela mojoj pobjedi i takav rezultat smatram plodom zajedničkog rada te odličnim, kako za mene, tako i za HSS.
Kako ocjenjujete rad bivše načelnice Sanje Krištofić? Što smatrate dobrim, što lošim?
- Za vrijeme mandata načelnice Krištofić nastavljeni su radovi na kanalizaciji, cestama, infrastrukturi, izgrađen je dio pješačkih staza, Centar za društvene, javne i kulturne potrebe. No, treba napomenuti da je za izgradnju Centra zaslužan i HSS jer je nju sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja kada je na državnoj razini na vlasti u koaliciji bio i HSS.
Naravno, imamo projekte koji čekaju, mi ćemo ih započeti i završiti te nastaviti s novim, kako bismo i dalje održali trend razvoja Općine. Poštujem rad svoje prethodnice koja je svojim radom već pridonijela tome.
U kakvom ste stanju, financijski i u projektima, preuzeli Općinu? Ima li dubioza, nepravilnosti…?
- Financijski dijelimo sudbinu svih općina, gradova i županija, nije bajno, ali je pozitivno. Postoji dugovanje Općine za izgradnju Centra koje ćemo riješiti na temeljuuUgovora sklopljenog s izvođačem radova. Za neke dublje analize trenutno nije bilo vremena.
U svakom slučaju, Općina će, osim svojim prihodima, za sve važnije projekte trebati tražiti druge izvore financiranja.
Na što ćete se usmjeriti u svome radu? Kojim projektima ćete dati prioritet?
- Najvažnijim smatram poštenje, zatim transparentnost, sa željom da Općina bude istinski servis mještana. U našem koalicijskom programu najvažniji projekt je izgradnja školske sportske dvorane. S obzirom da produljena građevinska dozvola istječe u trećem mjesecu 2014., odmah pri preuzimanju vlasti stupili smo u kontakt s nadležnima u Županiji i načelno smo definirali aktivnosti za početak tog važnog projekta. Nadalje, u realizaciju kreće projekt spoja Čakovečke i Poljske ulice. Pri tome moramo biti maksimalno ažurni jer je već počela izgradnja kuća, dok infrastruktura još nije riješena.
Većinu u Općinskom vijeću ima SDP? Bojite li se da će ta činjenica otežati vaš rad?
- Svaki izbori Općine Strahoninec vođeni su na demokratski način. Uvažavamo činjenicu da u Općinskom vijeću većinu ima SDP, ali njihove poruke glave skupa i svaka hiža je bitna daju mi vjeru da će suradnja između izvršne vlasti i Općinskog vijeća biti korektna jer mislim da nam je zajednički cilj napredak Općine i boljitak mještana. Stoga sam uvjeren da to neće otežavati rad izvršne vlasti jer isticanjem kandidature mene osobno i mog zamjenika, dugogodišnjih Strahoninčara, dokazali smo svoju ljubav prema mjestu, a mladost i ambicioznost daju nam elana da mandat odradimo za dobrobit Općine.
Koji su Vam hobiji?
- Bavim se glazbom, sviram klavijature u grupi Laguna. Trenutno smo u fazi završetka izgradnje obiteljske kuće i dosta vremena provodim na gradilištu. Svoje slobodno vrijeme najradije provodim uz svoju obitelj, igrajući se s djecom. Najviše me opušta provođenje vremena sa svojom obitelji, na izletima, rođendanima.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3037