Arhiva 17.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Ne želim sudjelovati u igrokazu stečajnog upravitelja Marka Lapainea

FRANJO VEBLE O STEČAJU AP TOURSA

U petak je održana sjednica Odbora vjerovnika AP Toursa u stečaju na kojoj je trebalo biti raspravljeno izvješće stečajnog upravitelja Marka Lapainea, ali do toga nije došlo jer je Odbor zaključio da je materijal preobilan, pa je rasprava o toj temi odgođena. Međutim, situaciju je zakomplicirao Franjo Veble, regionalni povjerenik SSSH-a koji je Odbor javno upozorio da se u ovom stečaju događaju “jako čudne stvari”.
- Ne želim biti kao ministar Božidar Kalmeta, pa da kasnije kažem kako ništa nisam znao - rekao je Veble na odboru.
Dan nakon sjednice Odbora vjerovnika, Veble je i nama potvrdio da “zna dosta toga, da ga zainteresirane strane dnevno bombardiraju raznim informacijama i da mu je puno toga nejasno” te da je zatražio da se bilo Odbor vjerovnika, bilo stečajni sudac očituju o zakonitosti stečajnog postupka.
Stečaj su nam
pokrenuli iza leđa
- Još kad je AP Tours krenuo u stečaj, upoznao sam Odbor vjerovnika da sam ondašnjoj Upravi (Zlatko Juriša, op. nov.) puno pomogao oko prolongiranja plaćanja poreza državi, kako bi se poduzeće moglo javiti na natječaj za prijevoz putnika u Županiji. Zato smo se kao sindikat strahovito iznenadili kad smo saznali da je nama iza leđa dat zahtjev za pokretanje stečaja. Juriša mi je objasnio da je zahtjev dat jer se ni na kakav drugačiji način ne može riješiti suvlasnika kojima je nuđena dokapitalizacija koju nisu prihvatili i da je jedina šansa za AP Tours ulazak u stečaj koji će biti dovršen u roku od nekoliko dana. Na pitanje zašto je zaobiđen sindikat odgovoreno mi je da je nađen stečajni upravitelj koji AP Tours već zastupa u jednom sporu oko prodaje nekretnine AP Toursa Maravić inženjeringu.
Još prije otvaranja stečaja Lapaine je vodio taj postupak, izradio je prijedlog za pokretnaje stečaja, što je i naplatio, a onda je imenovan za stečajnog upravitelja. Osobno sam, ne skrivam to, dolazio moliti stečajnu sutkinju na Trgovačkom sudu da za stečajnog upravitelja ne postavlja Lapainea jer imamo loša iskustva s njim iz stečaja Hrasta. Tamo je ostao nekakav novac (stotinjak tisuća kuna) i umjesto da se to podijeli ljudima, išlo se na zatvaranje stečaja. Pobunili smo se protiv toga, uložili žalbu i Visoki trgovački sud u Zagrebu stao je na našu stranu, pa je stečaj morao biti ponovo aktiviran, a to tako stoji i danas. Na odboru sam također iznio da nemam apsolutno ništa protiv Presečki grupe, kao niti protiv ponuda Rudi expresa i Maravić inženjeringa, ali da sam protiv favoriziranja bilo koga. Priložio sam im i tonsku snimku sa sjednice GSV-a od 4. studenoga na kojoj je stečajni upravitelj Lapaine izjavio da je kod otvaranja stečaja osobno sa svakim od radnika razgovarao i da su se isti odrekli 65 do 70 posto svojih potraživanja ako je to uvjet opstojnosti firme i sigurnosti radnog mjesta. Već je tada svakome u lice morao reći da njihovo odustajanje od dijela potraživanja ne jamči apsolutno nikakvu sigurnost za radna mjesta. Kasnije sam saznao da su ljudi to potpisivali u trenutku kada još nisu niti znali kolika su im potraživanja, a kad su to saznali, tada su došli k nama i izrazili svoje neslaganje jer se radi o prevelikom novcu kojeg bi se morali odreći.
Lapaine je doveo Sud u zabludu?
Postavlja se pitanje, kako to da se Presečki grupa već ponaša kao apsolutni gazda, zašto se dalo službeno vozilo AP Toursa na korištenje ljudima Presečkog koji se svaki dan voze iz Krapine u Čakovec, zašto se drugo službeno vozilo AP Toursa u neradno vrijeme viđa po Sloveniji? Imam saznanja da parnica koja se vodi s Maravićem nije dobila “blagoslov” niti Odbora vjerovnika niti Skupštine vjerovnika o nastavku tog spora iako je stečajni upravitelj sucu koji vodi taj postupak izrijekom potvrdio da posjeduje takvu odluku. Sudac mu je za dostavu iste dao pet dana, ali do danas toga nema. Blago rečeno, stečajni upravitelj Sud je doveo u zabludu. Ja sam bio na svim skupštinama do sada i na većini odbora, a kad mene nije bilo, bio je naš pravni savjetnik koji mi je potvrdio da preporuke o nastavku vođenja spora nema. To se vidi i iz zapisnika, a ukoliko je stečajni upravitelj govorio neistinu čak i stečajnom sucu, onda opravdano sumnjam u sve što je do sada prezentirano od strane stečajnog upravitelja. Želim znati ne radi li se u ovom slučaju o sukobu interesa.
U svakom slučaju, ja sosobno ne preferiram niti jednu od ponuda. Skupština vjerovnika donijet će odluku što će biti sa stečajem, ali javno govoriti kako samo ponuda Presečkog zadovoljava uvjete, to je van svake pameti i čudim se jednom renomiranom odvjetniku da si dopušta nešto takvo. Upozorio sam Odbor vjerovnika i na sumnju da je bivša Uprava dala istinit prikaz imovine AP Toursa kod otvaranja stečaja. Stečajni upravitelj izradio je pravilnik za vozače, sada se to sprema napraviti i za “režiju”, ali tamo stoji da je kod donošenja tekst pravilnika bio usklađen sa sindikatom u AP Toursu iako sindikalni povjerenik tvrdi da nije sudjelovao u izradi pravilnika. Razgovarao je, dao je svoje pisane primjedbe, ali do danas mu se na njih nitko nije očitovao. Ako meni sindikalni povjerenik iznosi neistine, temeljem svog ovlaštenja poduzet ću korake.
Odbor vjerovnika sada ima javno postavljena pitanja na koja će morati odgovoriti, ja u igrokazu koji vodi stečajni upravitelj ne želim sudjelovati. Osobno zaista nemam ništa protiv njega, samo želim da se utvrdi je li sve što je do sada poduzeo po zakonu. Ništa drugo, rekao je Franjo Veble.
V.Trstenjak

Izvor: 2851