Arhiva 13.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Frizeri i kozmetičari na udaru inspektora!

Frizerski i kozmetički saloni u Međimurskoj županiji posljednjih su dana pod pojačanim nadzorom inspekcijskih službi zaštite na radu. Naime, prema Zakonu o radu, i frizerski i kozmetički saloni obvezni su poštivati mjere zaštite na radu koje su opisane općim odredbama Zakona o zaštiti na radu, odnosno obvezni su u ovlaštenoj ustanovi izraditi procjenu opasnosti, osposobiti se za obavljanje poslova zaštite na radu, odnosno osposobiti zaposlenike za rad na siguran način. Ispitane i pregledane trebaju biti električne i gromobranske instalacije, strojevi i uređaji s posebnim opasnostima i faktori radnog okoliša te se treba osposobiti osoba za pružanje prve pomoći.
S obzirom da su kazne velike, a još uvijek nedovoljan broj salona poštuje sve odredbe ovog zakona, na inicijativu Ksenije Sabolić, frizerke iz Šenkovca, ceh frizera i kozmetičara Obrtničke komore Međimurske županije, predvođen predsjednikom Borisom Lukovnjakom, 29. ožujka održao je sastanak kojem se odazvalo više od 50 posto obrtnika - vlasnika frizerskih i kozmetičkih salona u našoj županiji. Na sastanku je ukazano na važnost pridržavanja navedenih propisa, kao i na obavezno vođenje evidencije repromaterijala te sortiranje i odlaganje otpada.
Frizerima i kozmetičarima predstavljene su i poticajne mjere Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, odnosno projekti «Poduzetništvo žena», «Poduzetništvo mladih, početnika i osoba s invaliditetom» i «Obrazovanje za poduzetništvo».

Izvor: 2920