Arhiva 12.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

G. KRALJEVEC: SRAMOTA U GLAVNOJ ULICI

Dio mještana Gornjeg Kraljevca koji žive u “donjem” dijelu Glavne ulice proteklog je tjedna krenuo u akciju, kako bi konačno natjerali općinsko vodstvo, ali i čelne ljude Mjesnog odbora, da se s više ozbiljnosti posvete problemu koji ih tišti. Poziv našim novinama u srijedu “poklopio” se s pozivom komunalnom redaru, pa je zajednički dolazak novinarsko-komunalne ekipe izazvao prilično uzbuđenja u Glavnoj ulici. Poslovično nepovjerljivi mještani, koji se “ne bi šteli nikome zameriti” (što je karakteristično za cijelu Općinu Vratišinec), ovaj su put odlučili ipak javno reći da im je dosta nebrige i ignoriranja. O svojim mukama obavijestili su, kažu i općinskog načelnika i zamjenika načelnika, koji je “zadužen” za ovaj dio Općine, i predsjednicu VMO-a Gornji Kraljevec i komunalnog redara, ali osim maglovitih obećanja, ništa se ne događa.
Naime, taj dio Glavne ulice zaista izgleda grozno. Ulica je uska, nepregledna, zapuštena i opasna. Razrovan asfalt kojim “šibaju” kamioni, zatrpani propusti, neuređene bankine, nepostojeći odvodni kanali i šikara u kojoj se množe zmije i štakori. Dok se dio Glavne ulice od kapelice prema školi i Remisu uređuje (nedavno je izgrađena i pješačka staza) na “donji” dio kao da su svi zaboravili. Dio neuređenog terena uz cestu je općinsko, a dio privatno vlasništvo.
- To je sramota za selo, ali i za cijelu Općinu. Jučer smo dobili čekove za komunalnu naknadu, sve moramo plaćati, a što imamo od toga? Ja moram staviti žljebove na garažu sve do vrta, kako voda ne bi išla na cestu, a drugi vani peru aute i mašineriju. Pogledajte samo kakva nam je cesta, a da ne govorim o ovoj šikari uz cestu, to je općinski teren – žalila se gospođa Marija Žganec komunalnom redaru Dragutinu Belšeu koji je primjedbe uredno zapisivao.
- Općina je upozorena da da javne površine moraju održavati, upozorit ću ih ponovo, a sve što je u mojoj ingerenciji - ja ću i učiniti iako nemam baš previše manevarskog prostora. Uostalom, Općina ima zaposlene na javnim radovima, pa bi to i oni mogli odraditi, odgovorio nam je Belše na pitanje što će poduzeti.
Josip Žganec požalio se da se sve vode slijevaju uništenom Glavnom ulicom jer nema kanala uz cestu, samoinicijativno je čak zabetonirao udarnu rupu nasred ceste, kako bi automobli mogli prolaziti.
- Najraije bih prodao ovu kuću, po bilo kojoj cijeni, i maknuo se odavde. Neki dan sam ispred podruma našao zmiju koja je vjerojatno došla iz šikare preko puta, tu se množe štakori, ima uginulih životinja. Načelnik Mlinarić ovuda se zna provozati i on to ne vidi? Općina bi morala urediti barem ovu kosinu sa šikarom. Ne želimo se ni s kim svađati, ionako nema baš previše sloge u selu, ali ako već svi skupa živimo ovdje, onda bi to trebalo na nešto ličiti. A ne ova sramota, pa ipak je to glavna ulica, rekao je Josip Žganec.
Katarina Dunjko kaže da uredno plaća sve obveze prema Općini, a zauzvrat ne dobivaju niti minimum.
- Dva tjedna ovdje je curila voda iz vodovodne cijevi jer je netko kombajnom ili traktorom potrgao šaht. Došli su tek kad smo nazvali, pogledajte samo kakva nam je cesta, ljutila se gospođa Katarina.
V. Trstenjak

Brza reakcija
Zamjenik načelnika Zlatko Kovačić, odmah po našem odlasku, angažirao je zaposlene na javnim radovima i u petak prije podne dio terena je očišćen i uređen. Kovačić problem vidi u privatnoj netrpeljivosti među dijelom stanara ulice koji jedni drugima tjeraju inat. Kad je u pitanju cesta, ona zahtijeva temeljitu obnovu, ali Općina za tako veliku investiciju trenutno nema novca. Ulica će biti uređena kad se financije malo poprave, obećano nam je iz Općine. (vt)

Granatir: Upozoravala sam
Milena Granatir, predsjednica VMO-a Gornji Kraljevec, već je, kako nam je rekla, u nekoliko navrata upozoravala i načelnika Zdravka Mlinarića i njegovog zamjenika, a isto je pitanje postavila i na sjednici općinskog vijeća.
- Očito nije bilo dovoljno volje u cijelom slučaju i dogodilo se to što se dogodilo. Ja sama nemam nekakvih drugih ovlasti osim upozoravati, što redovno i činim, rekla je Granatir.

Izvor: 2885