Arhiva 28.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

G. KRALJEVEC: Vrapček se je oženil

Na dan svetog Valentina, u petak,14. veljače učenici PŠ Gornji Kraljevec oživjeli su tradicionalne međimurske običaje povodom tog dana. U suradnji s KUU-om Društvo žena Gornji Kraljevec učenici su se upoznali s nekadašnjom tradicijom “črlenih čižmica”, kada su djeca na dan sv. Valentina bosa po snijegu tražila kolačiće. Učiteljice Željka Novak i Marija Leček, zajedno sa svih 17 učenika od 1. do 4. razreda, pripremile su dječju igru Vrapček se je ženil. Dječoj pjesmi i plesu nazočili su ravnatelj škole Željko Maček, zamjenica načelnika Općine Vratišinec Milena Granatir te predstavnice Društva žena Gornji Kraljevec Štefanija Jambrošić i Marija Varošanec.
Učiteljice su nam rekle kako su proteklih nekoliko dana u Općini Vratišinec i Međimurju s učenicima istraživale bogatu povijest tradicionalnih običaja povodom Valentinova. Učenici su nakon igre pojurili u školsko dvorište i uz pjesmu potražili što su im ftičeki pripremili, a imali su i što vidjeti. Ftičeki su na stablima i u grmovima djecu čekali sa zajtrekom - friško pripremljenim kolačićima, a tu su bili i slatkiši. Sve su to pripremile vrijedne članice Društva žena Gornji Kraljevec.
- Ukrase smo izrađivale tijekom cijele zime, a koristile smo luščije i tradicionalne materijale za izradu ftičeka te za kolačiće domaću melju, slanine i zrna bibera, odala nam je predsjednica Društva Štefanija Jamrošić. Druženje se nastavilo u prostorijama Škole, a djeca su s veseljem brojala tko je skupio više darova i sa slašću ih pojela.
Elena Govedić

Izvor: 3070