Arhiva 11.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

G. MIHALJEVEC: Jedna odluka - dno dna!

S osam glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim Općinsko vijeće u Gornjem Mihaljevcu usvojilo je odluku o priključenju na komunalne vodne građevine. Riječ je o dokumentu koji regulira postupak i uvjete priključenja, obveze, rokove, naknade i prekršajne odredbe. Najvažnije, utvrđuje cijene naknada za priključenje na javnu vodoopskrbu o čemu su vijećnici potrošili prilično riječi, ali besciljno.
Naime, odluku su kao tijelo Općinskog vijeća morali donijeti jer u protivnom onemogućuju građane u priključivanju svojih stambenih i poslovnih objekata na sustav javne vodoopskrbe. Istovremeno, cijene priključaka utvrđenih odlukom također su definirane na tijelima više razine. Riječju, dizanje vijećničkih ruku “za” ili “protiv” odluke bilo je tek formalnost.
HSLS-ov vijećnik Josip Petković konzultirao se na pravom mjestu i kolegama u Vijeću pojasnio:
- Prihvatimo ovu odluku jer Međimurske vode u protivnom neće ljudima obavljati prikključke na vodoopskrbnu mrežu. Nedonošenjem ove odluke, mi smo ti koji kočimo druge. Ovo jest ucjena, ali mi nemamo nikakve opcije na raspolaganju. Predzadnja smo ili zadnja općina koja nije donijela ovu odluku i rečeno nam je da to učinimo jer onemogućujemo svako daljnje priključenje na javnu vodovodnu mrežu.
Predsjednik Općinskog vijeća Franjo Golub podsjetio je da je odluka već dva puta bila na raspravi, međutim - nije bila i izglasana. Najglasniji protivnik sadržaja odluke bio je HSS-ovac Drago Novak. U žaru vlastitog izlaganja rekao je sljedeće:
- Ovo je dno dna! Ovo je dodatno opterećenje za građane, dakle - za kućanstva i za poslovne subjekte. Osobito za mala gospodarstva koja su na rubu propasti! Voda će nas koštati 15 kuna, a tu istu mrežu smo mi gradili. Kućanstva će plaćati 4 tisuće kuna priključenje na vodoopskrbnu mrežu, što je daleko prevelik novac za situaciju u kakvoj živimo. Ovo je nedopustivo.
Općinski načelnik Franjo Kovačić ponovio je Petkovićeve riječi konstatacijom da nedonošenje odluke za konzekvencu već ima neizvršenje priključaka.
- Ova je odluka utemeljena na Zakonu o vodama donesenom u Hrvatskom saboru. Već sada imamo devet kućanstava kojima Međimurske vode neće izvršiti priključenje na vodoopskrbnu mrežu jer naša općina nema nadležnu odluku za to. Sve općine i gradovi, osim nas, imaju taj dokumenat. Doista se ljudi ne mogu priključiti zbog nas - rekao je načelnik.
Nimalo pogrešno, HSS-ov vijećnik Mladen Borko konstatirao je:
- Znači, naš glas tu ništa ne znači.

Aleksandra Ličanin

Izvor: 2924