Arhiva 28.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

G. MIHALJEVEC: Krolovo se ne propušta

Prošle srijede u Župi sv. Katarine Djevice i Mučenice u Gornjem Mihaljevcu, uz tradicionalno proštenje, obilježen je spomen-dan na Stjepana I. svetog, u narodu poznatog kao Stjepan Kralj.

Podijelivši ugarsku Crkvu na dvije nadbiskupije i osam biskupija, sagradivši mnoge samostane i crkve, kralj Stjepan udario je solidne temelje za stvaranje kršćanske kulture u svome narodu, istaknuo je u nadahnutoj propovijedi predvoditelj koncelebriranog misnog slavlja vlč. Stjepan Markušić, župnik iz Macinca.

U koncelebraciji su sudjelovali još mons. Leonard Logožar, župnik i dekan iz Štrigove, vlč. Milan Kerš iz Zrinskog Topolovca, vlč. Ivan Herceg iz Svetog Martina na Muri, vlč. Tomislav Leskovar iz Selnice, vlč. Ivan Vugrinčić kao domaćin, vlč. Nikola N. Samodol, župnik iz Nedelišća, kao ispovjednik, i kapelan Tihomir Ciglar iz Nedelišća.

Misno slavlje pjesmom je popratio crkveni zbor Župe, uz nazočnost velikog broja vjernika. Svim nazočnima vlč. Ivan Vugrinčić zahvalio je na velikom odazivu, vjeri i očuvanju tradicije.

Iako je bio radni dan, licitari su dodatno podigli raspoloženje nazočnih, uz nezaobilazne gvirc, medenjake i licitarska srca.

Ovo je bila prilika da se sretnu prijatelji iz mladosti, a da Mihaljevčani kao dobri vjernici drže do tradicije, potvrđuje i to što su mnogi koje je život odveo iz rodne Župe uzeli slobodne dane ili godišnji odmor jer Krolovo se ne prepušča!

Željko Tomašić

Izvor: 3096