Arhiva 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

G. MIHALJEVEC: Zašto predsjednik Petković montira sjednice?

Aktualni sat posljednje sjednice Općinskog vijeća Gornjeg Mihaljevca bio je iskričav, ali gotovo bez pravih pitanja. Prevladavala su propitivanja i opaske vijećnika koje više priliče privatnim razgovorima, nego istupima javnih osoba koje svoje sugrađane predstavljaju u tijelu poput Općinskog vijeća.
Vijećnik HDZ-a Konrad Brezarić postavio je pitanje korištenja mrtvačnice i nedavnog slučaja na koji se referirao, između redaka prozivajući predsjednika Vijeća Josipa Petkovića.
- K nama je u kapuru, “na čekanje” dovezena pokojnica jer je navodno idućeg dana trebala biti kremirana. Koliko ja znam, mi takvu uslugu nemamo. Također, baš na tom sprovodu mještani su postavili kutiju za dobrovoljne priloge, što mi nismo odobrili, ali ste, predsjedniče Petković, vi odobrili. Izričito sam rekao da se kutija ne smije postaviti jer taj prijedlog nismo podržali. Nakon tri dana, zvao me grobar i rekao da je kutija ipak postavljena, rekao je, između ostalog, Brezarić.
Odgovorio mu je predsjednik Vijeća i pojasnio pozadinu priče.
- Ivan Komar iz Badličana konzultirao me u vezi prikupljanja dobrovoljnih priloga za obnovu kapelice jer je želja pokojnice i njezine obitelji bila da ljudi ne troše novac na vijence i svijeće, već da ga ustupe za obnovu kapelice kao dobrovoljni prilog. Pozvat ću gospodina Komara na iduće Vijeće neka sam sve pojasni, a vi, gospodine Brezarić, radite scene. Pravite probleme oko toga i već sam na to upozoren. Smatram da se nas ne tiče u kojem se smislu dariva obitelj pokojnog - cvijećem, svijećama ili novcem. To sam rekao i kad je bilo riječi o postavljanju kutije za priloge. Molim vas da ovakve stvari riješite sa mnom osobno i da ne zamarate vijećnike glupostima, optužujući me pred Vijećem, rekao je predsjednik Petković.
Uključio se i načelnik Goran Lovrec, rekavši da ga je grobar obavijestio o postavljenoj kutiji. Istaknuo je da ga ne zanima razvoj događaja, ali i naglasio da grobna kuća nije mjesto za prikupljanje dobrovoljnih priloga. Najavio je također da će na idućoj sjednici Vijeća biti govora o toj temi, načelnikovom izvješću o radu i općinskim obvezama. Na to je predsjednik Vijeća reagirao sljedećim riječima:
- Ako mislite tako igrati - u redu, igrat ćemo tako. Mogli ste mi to reći ranije, a ne me optuživati na sjednici.
Načelnik Lovrec odgovorio mu je:
- Ako je tako, onda ni vaše montirane sjednice nisu u redu, ni to što se s Brezarićem prije sjednice dogovarate tko će što pitati, a mene ne obavjestite.

Zašto traži točne podatke?

Rasprava je prekinuta, a za list Međimurje naknadno smo od predsjednika Vijeća zatražili objašnjenje zašto ga se proziva da želi provesti reviziju rada Općine?
- U javnosti se više puta baratalo različitim brojkama kad je riječ o financijskom poslovanju Općine i onome što je aktualna vlast preuzela. Uvjeren sam da naše građane zanima pravo stanje stvari i ne vidim zašto od načelnika ne bismo zatražili da nas upozna s tom temom. Na sjednici sam dao podatak da smo s 21. prosinca 2013. imali 750 tisuća kuna dospjelih i 66 tisuća kuna nedospjelih obveza. Prikupljena, a neproslijeđena naknada za uređenje voda je 227 tisuća, nenamjenski utrošena sredstva Poduzetničke zone 610 tisuća kuna. To je ukupno 1,653.000 kuna. Stanje žiroračuna je bilo oko nule, a pola godine ranije imali smo 200 tisuća kuna minusa, ističe za list Međimurje predsjednik Općinskog vijeća Gornjeg Mihaljevca Josip Petković.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3065