Arhiva 30.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Gdje je bio čovjek u vrijeme holokausta?

Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava organizator je seminara o ljudskim pravima koji je po treći put održan u Čakovcu. Središnja mu je tema bila 70. obljetnica odvođenja međimurskih Židova u koncentracijske logore tijekom Drugog svjetskog rata, a prema riječima organizatora Miljenka Hajdarovića, naziv seminara Gdje je bio čovjek? ilustrira nužnost nastavka poučavanja o holokaustu i drugim genocidima.
Program je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Međimurske županije, a započeo je otvaranjem izložbe Anne Frank - Povijest za sadašnjost. Hajdarović je autor hrvatskog izdanja ove globalne izložbe.
Uz predavanja i radionice na seminaru, održan je i okrugli stol Religija u vrijeme holokausta, a zaključni dan bio je rezerviran za terensku ekskurziju u spomen-područje logora Mauthausen-Gusen, u Austriji. Predavači na seminaru u Čakovcu bili su Maja Nenadović (Anne Frank House, Amsterdam), Loranda Miletić (Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagreb), Petra Vidović (Goethe Institut, Zagreb), Goran Hutinec (Filozofski fakultet, Zagreb), Kotel Da-Don (Bet Israel, Zagreb), Ivan Brodić (Evangeličko luteranska crkva u RH), Slobodan Lalić (Srpska pravoslavna Crkva), Mevludi Arslani (Islamska zajednica u Hrvatskoj), Danijel Vojak (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar), Miljenko Hajdarović (Srednja škola Čakovec), Maja Dubljević (Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću) te dr. sc. Branimir Bunjac (Varaždinska biskupija).
Ciljevi seminara bili su proširivanje znanja o holokaustu i zločinima protiv čovječnosti tijekom Drugog svjetskog rata u regiji, unapređivanje vještina i znanja vezanih uz područje ljudskih prava.
A. Ličanin

Izvor: 3083