Arhiva 12.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

GDJE JE LUDBREŽANIN TIHOMIR KOKOLEK IZ AGENCIJE EXPRESS-TOURS ČAKOVEC?

Brojni školarci u Međimurju nisu otišli na izlete i školu u prirodi jer agencija Express-tours kojoj su uplatili aranžmane - iste nije realizirala kod hotelijera i ugovorenih destinacija. Škole su u neugodnoj poziciji u odnosu na učenike i roditelje, a srdžba oštećenih ovih je dana kulminirala.

Čakovečka putnička agencija digla je na noge cijelo Međimurje. Sve je više škola koje se javljaju negodujući zbog otkazanih školskih izleta i škole u prirodi. Svi su rezervirali svoja putovanja u agenciji Express-tours u Čakovcu, a preneraženi situacijom u kojoj su se našli obratili su se nadležnom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Poslovnica agencije Express-tours u poslovnoj zgradi u Zagrebačkoj ulici 87 u Čakovcu prazna je nakon 11 prijepodnevnih sati jer djelatnici rade na pola radnog vremena i u to vrijeme zaključavaju ured. Školarci iz više škola donjeg Međimurja ostali su kod kuće i nisu otišli na izlet kojem su se veselili, a javljaju se i škole iz Čakovca. Na vratima poslovnice osvanuo je natpis koji smo fotografirali, a njime se zaposlenici obraćaju javnosti - roditeljima, učenicima, školama, medijima. 

Na njemu stoji da je voditelj poslovnice Tihomir Kokolek otišao u smjeru koji je djelatnicima agencije nepoznat. Na mobitel mu se jedno vrijeme oglašavala govorna pošta na slovenskom i engleskom jeziku, a prijava o njegovu nestanku podnesena je Policijskoj upravi međimurskoj. Računi agencije Express-tours su u blokadi, a djelatnici koji su se oglasili pismom izvješenim na vratima poslovnice ističu da nemaju nikakvih ovlasti nastaviti poslovanje. Jedino što mogu sugerirati oštećenima u ovim slučajevima - a spominju i osnovne i srednje škole - jest da potražuju uplaćeni novac na temelju potpisanih ugovora o realizaciji putovanja.

LJUDI PRIJETE DJELATNICIMA

Djelatnici Express-toursa našli su se izloženi u odnosu na škole, roditelje i medije. Doživljavaju prijetnje i osobno, i obiteljski. Neugodnosti imaju baš svi uključeni, a o izigrano iščekivanje i radost učenika sada je već pala u drugi plan. Događaj istražuje naš novinar Velimir Kelkedi i u tiskanom izdanju u ponedjeljak ćemo nesumnjivo posjedovati puno više informacija. Kelkedi saznaje:

- Čini se da je 48-godišnji Tihomir Kokolek iz Ludbrega otišao u nepoznato. Zbog njega su, po svemu sudeći, no pričekajmo da policija utvrdi činjenice - stotine djece iz nekoliko međimurskih, a ukupno 19 osnovnih škola iz cijele zemlje uskraćena za izlete i "male" maturalace. Kokolek je nestao prošle nedjelje. Još se, kako sam doznao, u utorak javljao turističkim vodičima na terenu, no od tada - nema mu ni traga. Počelo se špekulirati da je otputovao u Tunis, no nisam još dobio potvrdu te informacije. Danas (četvrtak) se Kokolek javio medijima kratko poručivši da "ne bježi" i da će svim roditeljima novac biti vraćen. Agenciji je od prošlog utorka blokiran račun. Afera je u javnost procurila nakon što je Osnovna škola Donja Dubrava podnijela prijavu Policijskoj upravi međimurskoj. Istim se povodom zatim oglasila i Osnovna škola „Tomaša Goričanca“ Mala Subotica, a od prevarenih međimurskih škola listu još čine OŠ Donji Kraljevec, OŠ Štrigova sa po dva izleta, OŠ Kuršanec i OŠ Ivanovec - kaže naš Velimir Kelkedi i dodaje još niz detalja koje donosimo u tiskanom izdanju.

Tek poneki izleti su realizirani, no propalo im je nekoliko izleta planiranih u okviru ekskurzije. Izigrani su i učenici iz Osnovne škole Gelsi s riječkog područja koji su boravili u Međimurju, a slično se dogodilo i s nekoliko škola s istarskog područja koje su trebale na put u Slavoniju.

Sadržaj izjave koju su djelatnici agencije izvjesili na ulaznim vratima u poslovnom prostoru u Čakovcu

"Ponukani slijedom neočekivanih događaja, a radi informiranja javnosti i prije svega roditelja, učenika, učitelja, profesora, ravnatelja osnovnih i srednjih škola, kao i ostalih oštećenih - prijevoznika, vodiča, hotelskih kuća, destinacija na području Republike Hrvatske, izjavljujemo slijedeće:

Od početka ovog tjedna, voditelj agencije Tihomir Kokolek je otišao u nama nepoznatom smjeru. Budući da je u tijeku poslovna sezona, na naše učestale pozive, a vezano uz poslovanje agencije, izbjegavao je odgovoriti na pitanja gdje je i kada se vraća, da bi se naposljetku u nekoliko navrata javljala govorna pošta na slovenskom i engleskom jeziku. Slijedom toga, podnijeta je prijava MUP-u Policijskoj upravi međimurskoj u Čakovcu.

Također, vezano uz daljnje poslovanje agencije, priopćavamo da je račun Putničke agencije Express-tours iz Čakovca u blokadi. Budući da mi djelatnici agencije nemamo nikakve ovlasti za odlučivanje, potpisivanje ili poduzimanje bilo kakvih aktivnosti i radnji vezanih uz poslovanje agencije, a u odsutnosti voditelja agencije, jedino što možemo učiniti jest savjetovati sve oštećene u svezi potraživanja koja su zagarantirana potpisanim ugovorom o putovanju, odnosno da se ista pokušaju realizirati pravnim putem, kao uostalom i potraživanja nas djelatnika prema agenciji, koji smo bili prisiljeni potražiti pomoć, ponavljamo, i za zaštitu svojih prava i potraživanja.

Naglašavamo, svjesni smo i razumijemo opravdani revolt i ogorčenost svih oštećenih, uz veliku ispriku svima, ali u skladu s našim (ne)ovlastima to je jedino što smijemo i možemo poduzeti.

Stoga vas i ovim putem molimo za razumijevanje ove, svima nemile, situacije."

Izvor: 3137