Arhiva 07.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

Gimnazija Josipa Slavenskog ponosi se rezultatima svojih učenika i profesora

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec ponosi se kontinuitetom u sudjelovanju na državnim natjecanjima u svim područjima, a posebice činjenicom što su dio tog kontinuiteta i vrhunski rezultati. I školska godina na izmaku to potvrđuje, stoga je u školskoj knjižnici održana dodjela zahvalnica i prigodnih nagrada sudionicima državnih natjecanja: učenicima i njihovim mentorima.

Ravnateljica Tea Dragić Runjak istakla je zadovoljstvo i ponos zbog činjenice što su izvrsni  rezultati temeljeni na suradnji učenika i nastavnika, spoju znanja, talenta, kreativnosti, marljivosti i iskustva. Ove školske godine gimnazijalci su prva mjesta osvojili na natjecanju iz matematike, njemačkog jezika i fizike, druga mjesta na natjecanju iz njemačkog jezika, biologije, filozofije, hrvatskog jezika i na natjecanju u krosu. Treće mjesto izborili su učenici na natjecanju iz informatike i atletike.

Lukas Novak, učenik 2. f razreda, nakon 100% riješenog testa i prvog mjesta na natjecanju iz matematike, sudjelovao je na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi te je postao dio  šesteročlane ekipe matematičara koja će Hrvatsku predstavljati na najvećem i najznačajnijem svjetskom matematičkom natjecanju, 56. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) u Tajlandu. Lukasove su mentorice profesorica Štefanija Požgaj i profesorica Tamara Srnec. Profesorica Srnec pripremala je i učenicu 1. razreda Saru Kirić koja je također bila vrlo uspješna na natjecanju iz matematike. Svoje poznavanje njemačkoga jezika gimnazijalci su u potpunosti potvrdili: ne samo da ih je čak šestoro sudjelovalo na državnome natjecanju, nego su se vratili s izvrsnim rezultatima.


Sebastijan Zadravec, učenik 4. razreda, uz pomoć svoje mentorice Lidije Kolar, osvojio je prvo mjesto, a maturantica Marta Horvat uz mentoricu Vesnu Malekoci-Tarandek drugo 
mjesto. Izvrsni su bili i maturant Sven Posedi (mentorica prof. Malekoci-Tarandek) i učenici drugog razreda: Laura Colar Zanjko (mentorica prof. Nada Medved), Mateja Novak i Matija 
Novak (mentorica prof. Lidija Kolar). Natjecanje iz fizike također je Gimnaziji donijelo razlog za ponos. Naime, učenici 2. razreda Filip Pintarić i Juraj Barlek natjecali su se u kategoriji Eksperimentalni radovi s radom Vrtložne struje te su osvojili prvo mjesto. Uspješan na natjecanju bio je i učenik 3. razreda Borna Bilas. Učenike je pripremala i vodila profesorica Melita Sambolek.

Samostalnim istraživačkim radom učenici 2. razreda Alojzije Košić i Sara Sedmak uz pomoć mentorice profesorice Tanje Šalamon osvojili su drugo mjesto na natjecanju iz biologije. 
Drugo mjesto osvojio je i maturant Niko Boj na natjecanju iz filozofije, a uspješna je bila i Ena Raonić. Oboje su pozvani na pripreme za filozofsku olimpijadu. Mentorice ovim učenicima bile su profesorice Barbara Markač Despinić i Helena Zečar Lajtman. Izvrsna poznavateljica hrvatskog jezika učenica je Ana Horvat koja je u kategoriji trećih razreda osvojila drugo mjesto na državnome natjecanju, a pripremala ju je profesorica Mirjana Vidović. Učenik 3. razreda Jakov Skok također se pokazao vrlo uspješnim, a pomogla mu je profesorica Nada Čatlaić.

Vrsni znalac u informatici Stjepan Požgaj, učenik 3. razreda, osvojio je treće mjesto na Info-kupu i pozvan je na pripreme za informatičku olimpijadu. Odlični na Info-kupu bili su i Livio 
Benčik i Miro Krištofić, a svima je mentor profesor Miljenko Blažeka. Međutim, čakovečki gimnazijalci plasirali su se na državna natjecanja u znanju i iz drugih područja. Iako nisu osvojili prva tri mjesta, to ne umanjuje njihovu uspješnost, trud i rad. Izvrsno poznavanje povijesti na državnome natjecanju pokazale su maturantica Snježana Kodba, koja je sudjelovala samostalnim istraživačkim radom, te Mia Viktoria Jepure, učenica drugog razreda. Učenice je pripremala profesorica Verica Mutvar, dok je profesorica Ivanka Virgej pripremala učenicu prvog razreda Zoju Vizinger. Na državnome natjecanju iz kemije uspješno je sudjelovalo troje gimnazijalaca. Luka Košir i Aleks Logožar uz svoju mentoricu profesoricu Davorku Majetić te Klara Ovčar s mentorom profesorom Krešimirom Trojkom. Gimnaziju je na natjecanju iz geografije uspješno predstavljala Iris Jambrešić kojoj je mentor bio profesor Robert Slunjski. 

Učenici Gimnazije postigli su zavidne rezultate i u sportskim natjecanjima. U kategoriji krosa djevojke su osvojile drugo mjesto, a u atletici treće mjesto. Mentor obiju ekipa bio je 
profesor Goran Karamarković. Na državnom natjecanju odlične rezultate postigle su i djevojke u odbojci (mentorica prof. Suzana Trupković),  u nogometu (mentor prof. Robert Siladi) i badmintonu (mentor prof. Goran Karamarković), a mladići u stolnome tenisu (mentor prof. Robert Siladi). 

Poznato je da se u Gimnaziji njeguje i potiče učenička kreativnost u brojnim područjima, pa tako i u umjetnosti. Gimnazijalci redovito sudjeluju na državnoj Smotri LiDraNo u različitim 
izrazima, a ove godine prvi put sudjelovali su radijskom emisijom. Učenici Alojzije Košić i Lana Slamek i njihova mentorica profesorica Barbara Markač-Despinić sa smotre LiDraNo donijeli su pregršt pohvala i novih ideja. Pohvale je dobio i učenik 1. razreda Vilim Muršić za svoj literarni rad. Mentorica mu je bila profesorica Zlatka Grahovec.  Na samome kraju dodjele zahvalnica gđa ravnateljica istakla je veliku korist iskustva koju učenici stječu samom pripremom i sudjelovanjem na natjecanju surađujući sa svojim mentorima i poželjela svima mnogo zadovoljstva, rasta i uspjeha u daljnjem radu.

Izvor: 3136