Arhiva 08.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

GLAD U MEĐIMURJU: Otvorena pučka kuhinja

Na Veliki petak u Međimurju su udareni temelji buduće pučke kuhinje, a Međimurska županija i Grad Čakovec socijalno najugroženijim stanovnicima Međimurja darovali su 200 besplatnih obroka. Bilo je teško gledati ponosne Međimurce u redu za besplatan obrok, samce, bračne parove, majke s malom djecom...
Na žalost, više od sedam tisuća nezaposlenih u Međimurju, nikad precizno utvrđen broj onih koji rade, a ne primaju plaću, umirovljenici na rubu egzistencije, velik broj onih koji rade za mizerne naknade, sve veći broj tražitelja jednokratnih pomoći dovelo je jedan dio naših sugrađana na rub gladi. Doda li se tome podatak da je prosječna međimurska plaća za 35 posto niža od prosječne hrvatske plaće i da obitelj s prosječnom međimurskom plaćom može pokriti tek 54 posto životnih troškova u mjesecu, jasno je da je glad pokucala i na vrata Međimurja, i to se više ne može ni ne smije skrivati, a država Hrvatska, koja bi se trebala pobrinuti da niti jedan njezin građanin ne bude gladan, i kod nas je pala na ispitu.
Trebalo je i ponešto hrabrosti pogledati istini u oči. Prvi je to učinio Centar za socijalnu skrb, a njihov apel za pomoć naišao je na plodno tlo. Dvjesto besplatnih obroka podijeljenih u petak u čakovečkom KTC-u, za koje je spisak priložio Centar za socijalnu skrb, nazvano je pilot projektom koji bi trebao označiti početak organizirane i stalne pučke kuhinje u Međimurskoj županiji. O projektu su protekle srijede, na konferenciji za novinare, govorili zamjenik župana Matija Posavec, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Suzana Belović, pročelnica Lidija Bijelić te predstavnici Grada Čakovca Gordan Vrbanec i Slobodan Veinović.
Budući da “klasična” pučka kuhinja zahtijeva skupu infrastrukturu i kadrove, u odrađivanju odluke da se socijalno najugroženijim dijelovima stanovništva osigura jedan besplatan obrok dnevno, potražit će se pomoć restorana. Kako bi obrok bio dostupan svima, putem natječaja odabrat će se restorani iz svih dijelova Međimurja , a osim Čakovca, u to bi se uključili i restorani u Murskom Središću, Prelogu, možda Štrigovi i Kotoribi. Projektom bi se utvrdila jedinična cijena obroka i način financiranja, a cijeli pojekt Međimursku županiju koštao bi oko 100 tisuća kuna godišnje. Da bi se što više potrebitih uključilo u projekt, na suradnju su pozvane i ostale jedinice lokalne samouprave.
V.Trstenjak
Snimio D. Lesar

Izvor: 2867