Arhiva 19.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Gladni studenti "obijaju" vrata čakovečkih restorana!

Restoran Kruna u Čakovcu, u vlasništvu preloškog MTČ–a, s Ministarstvom znanosti i obrazovanja raskinuo je ugovor o prehrani studenata. Studentske prehrane tako nema već od 1. rujna, a nezadovoljni i gladni studenti uzalud “obijaju” vrata raznih restorana po Čakovcu tražeći mjesto na kojem imaju pravo na subvencioniranu prehranu, odnosno korištenje “iksica”. Kruna, nakon problema u preloškom MTČ-u, čini se, definitivno zatvara vrata i ide u prodaju.
Na problem, koji se u Međimurju ponavlja duže vrijeme, prva je upozorila čakovečka podružnica Studentskog centra Varaždin koji je tijekom godina prerastao u organizaciju koja brine o standardu studenata (smještaj, prehrana, kultura, sport, zabavni život), ne samo u Varaždinu, već posredstvom svojih dislociranih podružnica u Čakovcu, Koprivnici, Križevcima i Bjelovaru. Čelni čovjek SC-a Varaždin Čedomil Kekić o problemu je izvijestio Ministarstvo i Sveučilište u Zagrebu, pa je već 22. rujna u Čakovec iz Ministarstva znanosti i obrazovanja došla načelnica Odjela za studente Željka Nenadić – Tabak. S voditeljem čakovečke podružnice SC-a Draženom Bujanićem obiđeni su restorani u kojima bi se studenti mogli hraniti (Hotel Park, KTC, Kavana Braco u sklopu Konzuma te restorani Katarina i Lovački dvori. Lovački dvori pokazali su se kao prihvatljiv odabir, ali se kao problem pokazala nedovoljno velika kuhinja u koju bi trebalo uložiti 50 do 100 tisuća kuna. Što zbog “prvog dojma”, što zbog udaljenosti, ili skučenog prostora u ostalim restoranima, prihvatljivo rješenje u tom trenutku nije nađeno. S obzirom da se nije naziralo rješenje problema, a pritisak studenata bio je sve veći, od Ministarstva je proteklog utorka zatražena informacija o trenutnoj situaciji oko prehrane. Prema povratnoj informaciji, iz Konzuma su odustali od suradnje prije samog potpisivanja ugovora, iz Hotela Park očitovali su se da sa studentskom prehranom ne mogu krenuti prije 1. prosinca, pa su iz Ministarstva zauzeli stav da će, ako se ne nađe drugo rješenje, studente “pustiti u KTC, ali će se onda svi buniti zbog udaljenosti restorana”. Dekanicu Međimurskog veleučilišta iz Ministarstva su uputili na osnivanje Studentskog centra u okviru Veleučilišta “jer oni iz Zagreba ne mogu tražiti restorane po Čakovcu”, a ljudima s Učiteljskog fakulteta u Čakovcu rečeno je neka preko Sveučilišta u Zagrebu naprave pritisak na Studentski centar, kako bi “počeo raditi posao zbog kojeg postoji”. Voditelj Čakovečke podružnice SC-a zamoljen je da pokuša što prije pronaći primjeren restoran u blizini, ali osim Pilke koja, iz Bog te pitaj kojih razloga, za Ministarstvo navodno ne dolazi u obzir, voditelj nije mogao ponuditi niti jedan drugi primjeren prostor. Pilka je prije Krune bila mjesto prehrane studenata, a u Pilki su tada tvrdili da ih je Ministarstvo nepravedno izbacilo iz utakmice, a posao je dobila tvrtka (MTČ Prelog, odnosno Kruna) koja nije podmirivala svoje obveze prema državi. Vjerojatno se prvi čovjek TEAM-a (pod čijom je kapom Pilka) nakon toga nekome u Ministarstvu poprilično zamjerio...
Ovo prebacivanje loptice iz Ministarstva na Studentski centar prilično začuđuje jer u ingerenciji Studentskog centra nisu niti natječaji za subvencioniranu prehranu studenata, niti financiranje prehrane, niti odabir restorana - što je pokazalo nekoliko primjera sklapanja ugovora između Ministarstva i pojedinih restorana, bez da se pitalo Studentski centar.
Kompletnu proceduru provodi Ministarstvo koje i sklapa ugovor s davateljem usluge. Zapravo bi Ministarstvo svake godine trebalo raspisivati novi natječaj za studentsku prehranu i odabrati najpovoljniju ponudu, ali to baš i nije tako jer se godinama samo sklapaju aneksi ugovora.
Ravnatelj Studentskog centra Varaždin mr. Čedomil Kekić potvrdio nam je da je SC napravio sve što je u njegovoj nadležnosti, a da je sve ostalo oko dogovora i sklapanja ugovora na Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.
- Do sada su sami (Ministarstvo, op. nov.) birali i potpisivali ugovore sa restoranima, pa čak i mimo znanja SC -a, a sad, kad su nastali problemi, svu krivnju prebacuju na SC. Slična situacija kao u Čakovcu je u Križevcima, a nešto blaža u Varaždinu. Očekujemo da će iduće godine doći do još većih problema što se tiče prehrane. Na probleme oko prehrane godinama smo upozoravali i MZOŠ i Sveučilište u Zagrebu, o čemu postoje pisani dokumenti, potvrdio nam je Kekić. Gladne studente (samo u Čakovcu njih oko 700) sve to ni ne bi trebalo biti briga da se ovaj šlamperaj ne prelama na njihovom želucu.
V.Trstenjak

PIŠEM TI PISMO

Na problem studentske prehrane protekli je tjedan ministra Fucha pismom upozorio zamjenik župana Matija Posavec.
- Gotovo sedam stotina studenata Učiteljskog fakulteta i Međimurskoga veleučilišta koji studiraju u Čakovcu ove su akademske godine ostali bez organizirane studentske prehrane. Kako praktično ni na jednom mjestu u Međimurskoj županiji ne mogu koristiti iksice, našli su se u neravnopravnom položaju u odnosu na sve ostale hrvatske studente koji imaju ne samo pravo, nego i mogućnost korištenja subvencionirane prehrane. Položaj studenata u Međimurskoj županiji i prije ukidanja subvencionirane prehrane bio je izrazito nepovoljan jer u Čakovcu nema ni studentskog doma ni ma kakvih drugih oblika organiziranog studentskog smještaja niti ikakvih drugih sadržaja studentskoga standarda. Svjesni smo činjenice da za izgradnju studentskog doma treba i vremena i novaca. Za organiziranje studentske prehrane, međutim, nisu potrebna nikakva dodatna ulaganja jer u Čakovcu radi velik broj različitih ugostiteljskih objekata, pa i onih čija je ponuda primjerena potrebama i mogućnostima studentske populacije. Zbog toga, doista nema prihvatljivog opravdanja za zanemarivanje studentskih potreba. Molimo da nadležne službe Ministarstva bez odgode riješe ovaj problem, ali i da pri traženju partnera za organizaciju studentske prehrane vode računa o dostupnosti ugostiteljskog objekta u kojem će se ona organizirati – da bude u blizini visokoškolskih ustanova i da svojim radnim vremenom i kapacitetom bude prilagođen potrebama studenata, napisao je Posavec ministru. (vt)

Izvor: 2947