Arhiva 08.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

GMS odašiljač skriven u zvoniku župne crkve!

Hrvatska stranka umirovljenika, preko svoje vijećnice Emilije Đorđević, zahtjevom za hitno izmještanje antenskog stupa za mobilne telefone podigla je ovih dana pravu buru u Murskom Središću. Ne toliko zahtjevom, koliko tvrdnjama o velikim zdravstvenim problemima i povećanoj smrtnosti od malignih bolesti među ljudima koje žive u neposrednoj blizini antenskog stupa. Sam antenski stup (za 098 mrežu) smješten je u neposrednoj blizini dječjeg vrtića, pošte, crkve i velike stambene zgrade, a iz HSU-a tvrde da je u krugu od pedeset metara od antene u relativno kratkom razdoblju od malignih bolesti umrlo osmero ljudi. HSU je prije dvije godine, prilikom dogovaranja koalicije, svoj glas aktualnoj vlasti, između ostalog, uvjetovala i pokretanjem inicijative za izmještanje antenskog stupa. Ništa po tom pitanju nije do sada odrađeno, ali je ponovo aktualizirano pitanje smještaja ovakvih objekata unutar samih naselja, tim više što se govori i o postavljanju sličnog stupa u Peklenici. I sama struka podijeljena je oko toga jesu li ovakve antene opasne ili ne.
Prije se samo pretpostavljalo, a sada je sigurno da je jedan uređaj (Tele2 operatera), skriven od pogleda javnosti, smješten unutar crkvenog tornja župne crkve u Murskom Središću, tek nekoliko desetaka metara zračne linije od HT-ove antene za koju HSU traži micanje. Kako se ovako svjetovna stvar našla u sakralnom objektu, željeli smo saznati od župnika Tomislava Antekolovića, međutim, župnik je o tome odbio razgovarati, uz obrazloženje da s tim nema ništa.
Da nije baš tako govori i činjenica da, na osnovi ugovora s Tele2 o korištenju prostora crkvenog tornja za baznu stanicu (ili što se već tamo gore nalazi), Župa uredno kasira 30 tisuća kuna godišnje. Ugovor je potpisan prije otprilike 4 godine, za vrijeme službe velečasnog Piskača. O tom “skrivenom odašiljaču” u Murskom Središću do sada se samo šuškalo, a govorkanja su kad-tad morala postati javna stvar, pa tim više čudi župnikov stav da o tome ne bi trebalo pisati. Crkva nije samo njegova, nego svih vjernika koji se u njoj okupljaju i pridonose njezinom održavanju.
V.Trstenjak

Grad traži odgovore
Zanimljivo je da gradske vlasti ne znaju točno koliko se baznih stanica nalazi na njihovom području jer za ovu u crkvi, osim na razini trača, nisu pojma imali. Zato su od Hrvatske agencije za poštu i telekomunikacije zatražili očitovanje o tome koliko baznih stanica mobilnih operatera ima na području Grada. Također se traži odgovor (uz upoznavanje mjerodavnih s činjenicom o oboljelima i umrlima u blizini stanica) zrače li bazne stanice u obimu koji bi mogao naštetiti ljudskom zdravlju. Za HT-ovu baznu stanicu zatraženo je (budući da je rađena krajem 90-ih godina) provjeravanje svih dozvola te novo mjerenje količine zračenja. (vt)

Izvor: 2915