Arhiva 17.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

GODINU DANA NOVE ŽUPANIJSKE VLASTI

PERHOČ: DOŠLI SMO RADITI, A NE PLAKATI

Povodom prve godišnjice aktualne županijske vlasti, proteklog petka održana je konferencija za novinare na kojoj su se uz župana Ivicu Perhoča (SDP), predsjednika Skupštine Petra Novačkog, zamjenike župana Anđelka Horvata (HSS) i Matiju Posavca (HNS), odazvali i koalicijski partneri Željko Pavlic (MDS) i Vladimir Kočila (HSU).
Perhoč je istaknuo da je koalicija preuzela vlast u nepovoljnom razdoblju, prvenstveno što se tiče punjenja proračuna. Također, zbog neposrednog izbora župana i njegovih zamjenika i ukidanja Poglavarstva, više je aktivnosti izvršne vlasti nego što je to bilo ranije, ali da su došli raditi, a ne plakati. Zbog smanjene gospodarske aktivnosti i promjena u sustavu poreza na dohodak, izvorni prihodi županijske blagajne na kraju godine bit će manji za 10-ak posto, što će, potvrdio je župan, dovesti do rebalansa proračuna. Osim na funkcioniranje sustava, najviše energije i vremena ova je vlast, tvrdi župan, utrošila je na obrazovanje. Što se još radilo u ovih godinu dana?
- Pred donošenjem su mreže osnovnih i srednjih škola te mreže predškolskih ustanova. Donijete su smjernice za plaće direktora u županijskim ustanovama i poduzećima. Ekipirali smo županijske službe trudeći se izabrati i kvalificirane ljude, ali ne na temelju političke podobnosti, već na temelju stručnosti. Iako će možda vrijeme pokazati da smo u nekim slučajevima pogriješili, politiku smo maknuli iz imenovanja službenika. Antirecesijskim mjerama odgovornima u općinama i gradovima nastojala su se nametnuti nova pravila ponašanja u trošenju javnih sredstava. Traže se novi načini financiranja mimo državnog proračuna, pa ćemo ove godine pokrenuti dvije ili tri veće investicije, prvenstveno u obrazovanju, rekao je župan, uz najavu izmjena u načinu financiranja prijevoza srednjoškolaca i studenata.
Zamjenik župana Anđelko Horvat osvrnuo se na stanje u međimurskoj poljoprivredi. Rekao je da ga je u njegovu resoru prošle godine dočekalo “vruće pitanje” otkupne cijene pšenice, što je dogovorima riješeno. Međimurska županija za subvencije u poljoprivredi u ovoj je godini osigurala ukupno 2,7 milijuna kuna, a subvencionira se ukupno 13 programa. Horvat se osvrnuo i na pilot projekt navodnjavanja koji je pred dovršenjem, a ovih dana potpisat će se novi ugovor o navodnjavanju dvije tisuće hektara kod Preloga, što će biti najveća navodnjavana površina u Hrvatskoj.
Zamjenik župana Matija Posavec proteklu godinu dana okarakterizirao je kao rad u okvirima mogućeg. Mnogo se radilo na promociji Županije u zemlji i svijetu. Međimurska županija pristupila je Institutu europskih regija, potpisala Povelju prijateljstva s nekoliko hercegovačkih općina, Gradom Zadrom, u Lendavi je otvoren Hrvatski dom, osnovan je Kolegij župana sjeverne Hrvatske. Županija je osmislila novi model zakupa sportskih dvorana, pa će tako od iduće natjecateljske sezone dvorane biti besplatne za sve sportske udruge, a to će se financirati iz sredstava namijenjenih sportu. Županija će i dalje financirati rad s djecom i mladima, no profesionalni pogoni morat će novac potražiti na tržištu. Zbog teške situacije u kojoj su se našli neki naši sugrađani, Županija je u suradnji s Gradom Čakovcem pokrenula projekt pučke kuhinje koji službeno kreće krajem mjeseca.
Najkraće je govorio predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački. On je rad Skupštine ocijenio zadovoljavajućim, pozdravio je konstruktivnu suradnju sa svim strankama u Skupštini te istaknuo da je bilo veoma malo ekscesa.
V.Trstenjak

Posavec: Imamo nesposobnu, neodlučnu, nepouzdanu, neefikasnu i neodgovornu vlast

Godinu dana županijske vlasti konferencijom za novinare obilježili su bivši župan Josip Posavec, i nezavisni vijećnik Predrag Kočila koji su se u ime svoje šesteročlane nezavisne županijske liste obrušili na aktualnu vlast.
- Neposredno nakon izbora, javno sam rekao da su Perhoč i SDP došli na vlast u Međimurskoj županiji podmečući laži, obmane i sustavnim dezinformacijama javnosti i građana, rekao je Posavec u uvodu konferencije.
Posavec je ustvrdio da je vlast u Županiji preuzela koalicija koja od 2001. godine upravlja Gradom Čakovcem, uz dodatak HNS-a, i koja je za to vrijeme neracionalno i stihijski potrošila milijardu kuna proračunskog novca. Ista ta koalicija u Gradu i Županiji do 2013 godine također će na raspolaganju imati isto toliko novca, a župan Perhoč govori da se neće graditi škole i sportske dvorane, dječji vrtići, domovi kulture... Valjda će župan 4 godine marljivo računati i planirati, bez donošenja konkretnih odluka, uz čvrsto držanje stava da je bolje ne donijeti nikakvu odluk, nego pogriješiti i biti izložen kritikama javnosti.
Posavec je izračunao da će “preodgovoran posao” župana i njegovih zamjenika porezne obveznike koštati 2,5 milijuna kuna, a da jedini rast u proračunu iskazuje stavka za plaće. Povezivanje Grada Čakovca i Međimurske županije i njihovih proračuna Posavec je objasnio činjenicom da je pod vodstvom SDP-a uspješno realiziran samo jedan projekt, minusi u proračunima u iznosu od preko 17 milijuna kuna. Demagogijom je Posavec nazvao i brigu za “male ljude” za koje Perhoč nije ništa učinio, neistinitim smatra priče o manjem priljevu novca u županijski proračun, a bjelodanim izoliranost Međimurske županije od državnog proračuna. Posavec se osvrnuo i na izjave predsjednika Skupštine kako je sve u Međimurju stvoreno znojem i žuljevitim rukama te mu predbacio da je zaboravio spomenuti ono najvažnije – znanje.
- Temeljna karakteristika nove županijske vlasti je neznanje. Posljedice i vidljivi znaci neznanja su nesposobnost, neodlučnost, nepoduzetnost, neefikasnost te, prije svega, neodgovornost, rekao je Posavec.
Dr. sc. Predrag Kočila svoju je kritiku uglavnom usmjerio na resor poljoprivrede, uz zamjerku aktualnoj vlasti, što do sada nije bila održana niti jedna sjednica Županijske skupštine na kojoj bi se raspravljlo o poljoprivredi i problemima. To, prema Kočili, samo pokazuje nebrigu sadašnje vlasti za poljoprivrednike, pa se stječe dojam da ovu vlast više brinu vlastiti interesi, dok poljoprivreda u svim segmentima iz dana u dan vidljivo propada. Kočila je prozvao vlast za nezaiteresiranost i izbjegavanje obveza.
- Razumijemo da oni ne barataju tematikom, nisu dovoljno školovani ni educirani u području koje vode, ali ne razumijem njihovu nezainteresiranost i izbjegavanje obveze da nešto o tome nauče, kako bi svojim stručnim savjetima mogli pomoći poljoprivredniku, rekao je Kočila.
V. Trstenjak

Izvor: 2877