Arhiva 04.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Godišnje se na radnom mjestu teško ozlijedi 30-ak Međimuraca

Hrvatski sabor još je 2007. godine, 28. travnja proglasio Danom zaštite na radu, a tim je povodom proteklog četvrtka u prostorijama Mesne industrije “Vajda” u Čakovcu održana svečana sjednica Gospodarsko socijalnog vijeća Međimurske županije. Uz domaćina, direktora MI “Vajda” Vladimira Mesarića koji je govorio o stanju zaštite na radu unutar njegove tvrtke, statističke podatke o ozljedama na radu i stradanjima radnika u Hrvatskoj iznio je predsjednik GSV–a Stjepan Cirković, dok je o stanju zaštite na radu u Međimurju govorio voditelj ispostave Državnog inspektorata za Međimursku županiju Božidar Dolar. U 2009. godini smrtno je od ozljeda na radu u Hrvatskoj stradalo 36 radnika, a 2010. godine 34. Svakoga dana na radu se ozlijedi 200-tinjak radnika, od čega jedna trećina u građevinarstvu, a više od 4 tisuće ljudi na bolovanju je zbog ozljeda ili profesionalnih bolesti.
Dolar je stanje u Međimurskoj županiji ocijenio zadovoljavajućim. U Međimurju su 2010. godine zabilježene 34 teže ozljede na radu, uz jednu poginulu osobu, a jedan smrtni slučaj zabilježen je i ove godine. Inspektori nisu uspjeli razjasniti okolnosti pod kojima je ove godine u stravičnoj nesreći na radu stradao radnik na farmi “Agromeđimurja” u Donjoj Dubravi.
Govoreći o uzrocima nesreća, Dolar je rekao kako neki poslodavci zapostavljaju provođenje mjera zaštite, no nesrećama može pridonijeti i primjena novih tehnologija te ljudska pogreška. Troje inspektora zaštite na radu u protekloj je godini kod raznih poslodavaca u Međimurju izdalo 203 rješenja o uklanjanju 334 utvrđena nedostatka te 116 rješenja o zabranama rada na sredstvima rada ili udaljavanja radnika s radnog mjesta. Na ljudski faktor kao uzrok nesreća na radu upozorio je Josip Švenda iz TEAM-a koji se usprotivio stavu da je baš za svaku nesreću na radu odgovoran poslodavac,jer ima poslodavaca, a među njima je i TEAM, koji ulažu maksimalne napore i nemala sredstva u zaštitu na radu, ali se radnici često ne drže pravila. Iako inspekcijske službe stanje ne ocjenjuju alarmatnim, predstavnici sindikata u GSV-u drugačijeg su stava, pa je Franjo Veble zatražio da jedna od idućih sjednica GSV-a bude posvećena upravo ovoj temi budući da je u četvrtak održana sjednica bila svečanog karaktera.
V.Trstenjak

Izvor: 2923