Arhiva 19.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Goran Lovrec - novi načelnik Općine G. Mihaljevec

U Općini Gornji Mihaljevec lokalni su izbori donijeli smjenu vlasti koja je pokazala da su građani željni promjene. Načelnika u više mandata Franju Kovačića (HDZ) naslijedilo je novo lice u lokalnom društveno-političkom životu - neovisni kandidat s liste grupe birača Goran Lovrec. U razgovoru za list Međimurje novi načelnik naglašava program rada koji će obavljati volonterski, dotiče se aktualnog stanja i najavljuje da će Općina biti servis građana.
Poručuje također kako su, kao i on danas, njegovi roditelji odrastali i žive u Gornjem Mihaljevcu, da mu je stalo do te sredine i da će za svoje sugrađane raditi najbolje što zna.
U prvom ste krugu dobili lijepu većinu. Jeste li očekivali takav ishod?
- Potajno jesam. U nekim sam dijelovima očekivao još i veću potporu, no, na birališta je izašlo 50-ak posto birača, pa u tim okvirima mogu biti zadovoljan.
Novo ste ime na sceni lokalne vlasti. Čime se inače bavite?
- Od 1994. godine bavim se knjigovodstvom kojem sam se priklonio odmah nakon školovanja. S obzirom da je majka Nada imala puno iskustva u računovodstvu, odlučili smo otvoriti svoj biro u kojem sam ujedno direktor. Uz rad u birou, završio sam Ekonomski fakultet.
Posao ste ostavili po strani?
- Ne, i u funkciji načelnika Općine Gornji Mihaljevec namjeravam raditi u birou iako će moj angažman sada biti nešto manjeg obima. Prihvatio sam volonterski obavljati dužnost jer smatram da se i na taj način može kvalitetno raditi. Nije mi ovo prvi put da radim u uredu Općine. Naime, od 2003. do sredine 2005. radio sam kao zamjena tajnici Silvani Cerovec dok je bila na porodiljnom. To mi je dalo uvid u funkcioniranje lokalne samouprave, no, kako je kod nas zakonska regulativa šarolika - svjestan sam da moram još dosta toga pohvatati. Dodao bih da sam završio edukaciju za proračunsko računovodstvo koju provodi RRIF te edukacije vezane za EU fondove. Što se tiče administracije, tu nisam doma, ali čovjek nauči sve što želi naučiti.
NIKAD NE RECI NIKAD
Što Vas je ponukalo na kandidaturu za načelnika?
- Do prije nekoliko godina nisam ni želio čuti za nešto ovakvo. Pogotovo ne u vrijeme u kojem sam mijenjao gospođu Cerovec. Meni samom smetale su neke stvari vezane uz proračun. Naime, u gospodarstvu stvari stoje tako da - kad se nešto dogovorite, onda tako mora biti. U ovom sektoru, dakle javno proračunskom, stvari su nedorečene. Poštuje se zakonska regulativa, ali ipak ima odstupanja. Uvjeravao sam sve oko sebe da ovo ne bih nikada radio jer sam čovjek koji, kad se nečega prihvati, onda to doista i radi, a sebe nisam vidio u ovoj funkciji. To me naučilo da nikad ne treba reći “nikad” jer, kako su godine prolazile, niz me građana i meni bliskih ljudi nukalo da se kandidiram, i to sam u konačnici učinio.
Zamjenik će Vam biti iz redova SDP-a.
- Zamjenik mi je Darko Horvat iz SDP-a. Kod formiranja naše liste ubrzo se pojavila koalicija sa SDP-om, HSS-om, HSLS-om i sada smo “pod jednom kapom”. U Općinskom vijeću će HDZ imati 4 vijećnička mjesta, a naša koalicija 7 i tako ćemo osnovati klub vijećnika.
PRED
POTONUĆEM!
Što Vam je trenutno najveća preokupacija u Općini?
- Najveće iznenađenje koje mi se dogodilo je ono u primopredaji i stanje koje smo zatekli. Očekivao sam da su obveze velike, ali da su tolike da Općina tone, to nisam očekivao. Ima dugovanja za projekte iz ranijih godina za koje financijska konstrukcija nije zatvorena. Bilo je nenamjenski trošenih sredstava u povećem iznosu koji još uvijek ne mogu iznijeti, no, gotovo da se radi o jednom godišnjem proračunu.
Koji će biti prvi potezi?
- Prvo ćemo poravnati dugove Općine. Zamislili smo da poslovanje, koje se ovdje odvijalo u zatvorenom krugu, gotovo kao obiteljski obrt, ubuduće postavimo u ulogu pomagača života u zajednici. Isto tako, plan je da ovih dana objavimo podatke s primopredaje tako da svaki naš žitelj zna na čemu smo. S time ćemo se morati nositi. Nadalje, nastavit ćemo izgradnju komunalne infrastrukture i poboljšati djelatnosti u toj grani. Kanalizacijska mreža i njezina izgradnja mora nam biti sama po sebi podrazumijevajuća, a ne nešto od čega se pravi velika priča. To je civilizacijski minimum. Osnovat ćemo svoju turističku zajednicu jer se gospodarskim subjektima naplaćuje turistička članarina koja odlazi TZ-u Međimurske županije, dakle nekom drugom. Ovako će taj novac ostati kod nas.
U propagandnim ste letcima najavili poravnanje sufinanciranja ekonomske cijene vrtića.
- To želimo unaprijediti tako da svim roditeljima sufinanciramo ekonomsku cijenu vrtića, bez obzira gdje zbrinu djecu. Udio mora svima biti jednak jer sufinanciranjem pomažemo svoje sugrađane, porezne obveznike od čijeg se rada novac slijeva u općinski proračun po mjestu boravišta. Planiramo formirati i sustav za stipendiranje studenata. Mislim da smo među rijetkim općinama koje ne pomažu svoje studente, a smatramo da je to važna stvar. Stručni kadar nam treba. O izgradnji dvorane škole ne treba trošiti puno riječi, ona je nužna i intenzivirat ćemo napore u tom smislu. Uredit ćemo okupljališta mladih i starih, igrališta za djecu.
KRČ
Poduzetnička zona Krč i njezin početak rada rasteže se poput žvake. Hoćete li tu priču dovršiti?
- Definitivno moramo završiti s pitanjem zone Krč. To se rasteže od 2002. godine i treba krenuti u prodaju prostora, pa nastaviti s novim projektima. Mislimo također smanjiti opterećenja građana komunalne naknade i doprinosa, onoga što se može smanjiti, a da je u granicama mogućeg u kontekstu proračuna.
Tko će pisati općinske projekte? Postojeće snage ili ćete angažirati vanjske subjekte?
- Ono što bude u našoj moći, mi ćemo raditi sami. Tražit ćemo vanjske suradnike za ono što je kompleksnije jer želimo kandidirati dobre stvari prema fondovima i želimo u tome biti uspješni.
KUHAČA MI NIJE STRANA
Novi načelnik Općine G. Mihaljevec živi sa suprugom Danijelom i kćerkom Ivonom, a o obiteljskom okruženju kaže:
- Trenutno gradimo kuću, pa mi je to i obveza i hobi, uz koji se bavim i fotografijom koja je već dugo vremena moja preokupacija. Bavim se i streljaštvom, volim biti “majstor od struje”, zanimaju me automobili. Osoba sam kojoj nisu strane ni kuhača ni motika.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3034