Arhiva 08.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

GORDANA ŽALAR I SUZANA GASHI PROZIVAJU SVOG BIVŠEG POSLODAVCA

Uredništvu lista Međimurje obratile su se Gordana Žalar iz Žabnika i njezina nekadašnja kolegica s posla Suzana Gashi iz Murskog Središća, tvrdeći da im je bivši poslodavac uskraćivao slobodne dane i isplaćivao skromne plaće. Obje su radile u pekarnama Serafino u Šenkovcu i Murskom Središću.
- Zaposlila sam se 20. siječnja na određeno vrijeme, do 30. ožujka. Poslodavac me prijavio tek 2. veljače i svo vrijeme zapravo sam sumnjala u to da me uopće prijavio. Naši međusobni problemi počeli su kad sam pitala za slobodne dane. Radila sam svaki dan devet sati u pekarni u Murskom Središću, a on mi je rekao da bi mi drage volje dao slobodan dan, ali ne može. Radno vrijeme je bilo od 5 do 22, a nedjeljom od 6 do 15 sati, s tim da povremeno radi i šefica. Imam kod kuće dvoje malodobne djece kojoj se ne mogu posvetiti jer s posla dođem umorna i nemam ni dan odmora - ispričala nam je G. Žalar, dok S. Gashi potvrđuje da je radila u pekarni na obje lokacije, ali nije mogla izdržati iscrpljujući tempo.
- Nisam to više mogla izdržati jer imam dvoje male djece. Ja sam potpisala sporazumni otkaz - tvrdi Suzana Gashi.
Novi momenat u ionako zategnutom odnosu nastao je kad je G. Žalar primila usmeni otkaz.
Policiji prijavila prijetnju
- Poslodavac mi je dao usmeni otkaz u nedjelju, 20. veljače, nakon što sam odradila smjenu i sve u pekarni pospremila. Sutradan sam otišla na inspekciju rada i tamo su me poučili da moram dobiti pisani, a ne usmeni otkaz. Potom sam na kućnu adresu dobila otkaz obrazložen smanjenjem obujma posla i neizvjesnošću daljnje isplate plaće koji nisam potpisala, da bih nekoliko dana kasnije u odjavi vidjela da mi je ugovor raskinut “sporazumno”. To znači da u Zavodu za zapošljavanje ne mogu ostvariti nikakva prava i da sam opet zakinuta - ispričala nam je Gordana Žalar.
- Kad sam tražila svoje dokumente i pitala za plaću koju mi nije isplatio ni nakon dva mjeseca rada, rekla sam da više ne kanim raditi. Otišla sam na inspekciju rada i kasnije doživjela prijetnje bivšeg poslodavca - tvrdi Suzana Gashi. Sugovornice dodaju da su problemi s poslodavcem išli u širinu u trenutku u kojem je on nazvao i njihove supružnike.
- Zvao je mog muža telefonom i prijetio, a ja sam se obratila policiji. Prijetio mi je da će mi cijela obitelj stradati - ispričala je Gordana Žalar u našem uredništvu.
Canaj: Ništa nije nagovještavalo ovakav sukob
Poslodavac Gordane Žalar i Suzane Gashi je Albert Canaj iz Čakovca koji u razgovoru za list Međimurje ističe da je zatečen težinom prozivki.
- Nisam prijetio niti rekao da ću ikome išta učiniti. Za to imam dvoje svjedoka koji su bili prisutni u trenutku telefonskog poziva koji ne pobijam jer za to nema nikakve potrebe. Naime, imao sam potrebu razgovarati, kako bih urazumio svoju bivšu zaposlenicu Gordanu Žalar kojoj sam obrazložio razlog otkaza u mirnom tonu. Točno je da je to bilo nakon što je odradila svoju smjenu i to će joj biti plaćeno s plaćom za veljaču. Rukovali smo se po rastanku i ne mogu reći da je išta naslućivalo sukob kakav mi se sada nameće. Odjavio sam je iz radnog odnosa, ali nisam obratio pažnju na to da je službenica napisala da je raskid radnog odnosa sporazuman.
Pokazao sam pisani otkaz koji konstatira tehnološki višak i da sam na davanje otkaza primoran. U svakom slučaju, to sam naknadno primijetio i zatražio korekciju odjave, koja je i učinjena, dok je prijava bila u skladu s ugovorom o radu na određeno vrijeme i nadležnim zakonom. Što se Suzanine plaće tiče, njezina je izjava netočna, o čemu svjedoče isplatne liste. Imali smo korektan odnos. Još je po otkazu, koji je sama dala, rekla da će ostati raditi dok joj ne nađem zamjenu. Sa svojim radnicama nemam nikakvog problema, što se lako može provjeriti. Imao sam ga samo s Gordanom Žalar - zaključuje Albert Canaj.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2915