Arhiva 26.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

GORIČAN: Izabran novi predsjednik vijeća!

Ministarstvu uprave, već nakon što u svoju (potencijalnu) većinu nisu uspjeli uključiti (verifikacijom mandata) Valenta Pandura, kasnije ni Lea Begovića, pa onda ni Zlatka Varošanca, grupa oporbenih vijećnika u Općinskom vijeću Goričana - Ivan Marđetko, Damir Belec, Silvana Špoljarić, Marina Stanko, Ivan Horvat i Stjepan Blagus – uputila je zahtjev za očitovanje o postupku vladajuće većine (koja više u tom trenutku ni nije imala sedmi, presudan glas u trinaesteročlanom Vijeću), s uvjerenjem da se mandat vijećnika mora verificirati, štoviše - da je vijećnik kojeg stranka odredi za zamjenu otišlom vijećniku i bez prisege vijećnik. Navedeno je također da ostavke koje su podnijeli Tatjana Ribić, Vlado Sokač, Stanko Ivanović, Nevenka Kovač, Mladen Varošanec (bivši predsjednik Vijeća) i Dragutin Kovač nisu bezuvjetan razlog za raspuštanje Vijeća i sazivanje novih izbora jer Vijeće može imati kvorum, odnosno kvalificiranu većinu. U međuvremenu, stiglo je iz Ministarstva uprave očitovanje (ali i zahtjev za dostavu dokumentacije) s kojim jednako dokazuju da su u pravu – u ime bivše većine Mario Moharić, općinski načelnik kojem je bivša većina predvođena SDP-om sklona, i Stjepan Blagus, bivši predsjednik Vijeća koji je okupio novu (potencijalnu) većinu od osam vijećnika. Ta je (potencijalna) većina ohrabrena pismom iz Ministarstva u petak, 21. listopada održala sjednicu u prostoriji za sastanke DVD-a Goričan jer općinska im je vijećnica ostala zaključana. Sjednicu je sazvao S. Blagus, kao dobno najstariji vijećnik. Na sjednici je usvojeno izvješće mandatne komisije da su, prema poslovniku OV-a Goričan, ispunjeni svi zakonski uvjeti za prisegu zamjenskog vijećnika, dotično Z. Varošanca, a zatim se, uobičajenim proceduralnim redom, izabralo nova tijela Vijeća te novog (starog) predsjednika OV-a Goričan, jednoglasno - Stjepana Blagusa.
Vijećnici okupljeni kod vatrogasaca prošli su opširan dnevni red, načelniku odmah smanjili mjesečnu naknadu, njegovom je zamjenku ukinuli, zaronili u izvješća i obračune i počeli raditi i donositi odluke kao da se ništa nije dogodilo.
Što će se sad dogoditi – teže je pogoditi nego dobiti na lutriji glavni zgoditak. Iz pisma Ministarstva uprave upućenog Općini Goričan ne da se iščitati rješenja, niti to pismo nije rješenje, premda ga tako dvije suprotstavljene strane doživljavaju (svaka na svoj način). Ministarstvo, naime, traži natrag sedam dokumenata na uvid (zapisnike, očitovanja, pozive), pa će onda vjerojatno donositi nekakvo – rješenje! Upravni akt. Zasad je tu samo pismo. I nove komplikacije. I nova pitanja – što je legalno, što nije... Pravi triler. (MB)

Izvor: 2948