Arhiva 06.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

GORIČAN: Raspad Vijeća ili silovanje procedure?

Za prošlu srijedu, 29. rujna, sazvana 26. sjednica Općinskog vijeća Goričana, već dvaput odgađana, opet nije održana. Usrpkos činjenici da se u vijećnici okupilo ukupno 13 vijećnika, od kojih je jedan, dipl. teolog Zlatko Varošanec, trebao stupiti na dužnost na upražnjeno vijećničko mjesto s kojeg je otišao Mario Čerepinko, a pridružio se grupi u kojoj su vijećnici Ivan Marđetko (nezavisni), Damir Belec i Silvana Špoljarić (HNS), Marina Stanko (HDZ), Ivan Horvat (HSP) i Stjepan Blagus (HSU). Toj grupi prethodno nije uspjelo verificirati mandat Valenta Pandura iz HNS-a, a niti Lea Begovića iz HDZ-a. Za prošlotjednu sjednicu skupina oporbenih vijećnika došla je s novim rješenjem - za Z. Varošanca predsjedniku mandatnog povjerenstva I. Marđetku predana je vjerodostojna odluka stranke o imenovanju zamjenika vijećnika (ovaj put HSP-ovog iz koalicije koja je osvojila mandate), no bivša vladajuća većina iznenadila je oporbu.

MI SMO DALI OSTAVKE!

Za stolom predsjedavajućeg vijećnike su dočekali Mario Moharić, načelnik Općine, i njegov zamjenik Stjepan Ribarić s općinskom službenicom, a vijećnici dojučerašnje većine sjeli su uz zid vijećnice jer su – kako je nazočne obavijestio M. Moharić – predali pisane i pri javnom bilježniku ovjerene ostavke te dodao:
- Dužan sam vas obavijestiti da su se političke stranke kojima pripadaju ti vijećnici - SDP, HSS i HSLS (te HNS koji ima pravo na trinaestog, zamjenskog vijećnika) očitovale da zbog trajno poremećenog stanja u Općinsko vijeće Goričana neće imenovati svoje zamjenske vijećnike.

NE POMAŽU CITATI

Ostavke su dali Tatjana Ribić, Vlado Sokač, Stanko Ivanović, Nevenka Kovač, Mladen Varošanec (predsjednik Vijeća) i Dragutin Kovač, a zatim je – tek u nevezanom razgovoru, jer druge mogućnosti nema rekao je M. Moharić – dodao da svojim ostavkama vijećnici žele pridonijeti bržem prekidu blokade rada Vijeća i Općine, uvjereni da su sasvim izvjesni novi izbori za Vijeće, nakon što Vlada RH donese odluku o raspuštanju Vijeća.

DUBOKE MISLI I AUTORITETI

Postupku načelnika M. Moharića pokušao se suprotstaviti Stjepan Blagus, bivši predsjednik Vijeća, dokazujući citiranjem zakonskih i statutarnih alineja da načelnik provodi politički mobing, da se siluje procedura i da nema razloga da Vijeće ne radi jer ima kvorum. Ivan Marđetko, predsjednik mandatnog povjerenstva, pokušao je dokazati da je mandat Z. Varošanca uredno prijavljen te da je – bez obzira što nije položio prisegu, on vijećnik i kvorum postoji.
Izmjenu dubokih misli začinjenu pokojom osobnom uvredom između načelnika i predstavnika sedmero oporbenih vijećnika u kojoj su se i jedni i drugi pozvali na autoritete iz uprave – M. Moharić na resorni županijski ured, a S. Blagus na načelnicu uprave u Ministarstvu koja se bavi tim pitanjima, nije pristojno interpretirati, a rasprava koja je postala besmislenom (neformalna, bez zapisnika, s riječima u vjetar) prekinuta je čim se potpisnik ovih redaka dignuo sa stolca i krenuo prema izlazu.
Nestalo je publike pred kojom se javnosti mora nešto dokazati i obje su se strane odmah i razišle uvjerene da je iduća prilika – njihova.
M. Belčić

Izvor: 2945