Arhiva 09.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

GORIČAN: Smijenjen Stjepan Blagus!

Za četvrtak, 3. veljače sjednicu Općinskog vijeća Goričana predsjednik Stjepan Blagus sazvao je kao izvanrednu sjednicu jer su sazivanje te sjednice tražili vijećnici Nevenka Kovač, Tatjana Ribić, Stanko Ivanović, Mladen Varošanec, Vlado Sokač, Silvana Špoljarić i Dragutin Kovač - pisanim zahtjevom u kojem su definirali i dnevni red sjednice: izglasavanje nepovjerenja predsjedniku OV-a Goričana, izbor novog predsjednika i dopredsjednika.
OMALOVAŽAVANJE?
U obrazloženju svog zahtjeva naveli su da traže sazivanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća Goričana (citat:) zbog stalnog kršenja čl. 22 Statuta Općine Goričan (sa strane S. Blagusa, predsjednika - op.n.) na način da se općinskim vijećnicima uskraćuje pravo na slobodno izražavanje u smislu omalovažavanja prekidanjem vijećnika tokom iznošenja svojih stavova i mišljenja na sjednicama općinskog vijeća.
SUKOB SAVEZNIKA
Zahtjev sročen 17. siječnja u općinski je ured dostavljen 18. siječnja, potpisan od nabrojenih vijećnika.
Sjednica je sazvana s prijedlogom S. Blagusa da dnevni red obuhvati usvajanje zapisnika s prethodne sjednice, aktualni sat i glasanje o nepovjerenju predsjedniku Općinskog vijeća.
No, na samom početku sjednice, voljom većine koju su činili na sjednici nabrojeni vijećnici, dnevni je red dopunjen tako da se odmah po (očekivanom) izglasavanju nepovjerenja može birati novi predsjednik Vijeća i zamjenik predsjednika. Obračun između dojučerašnjih saveznika u vođenju Općine – između kombinirane SDP-ove, HSS-ove i HSLS-ove većine u kojoj je ostao usamljen S. Blagus, HSU-ov seniorski predsjednik Vijeća – eskalirao je već za aktualnog sata koji je iskorišten za plasman prvih optužbi na račun izvršne vlasti u Općini, dotično - načelnika Marija Moharića.
GORINKA IZGOVOR?
S pitanjem o cijeni održavanja javnih površina koju se plaća Gorinki (općinskom poduzeću) iz kojeg je trebalo otvoriti raspravu o trošenju općinskog novca aktualac je započeo Ivan Marđetko iz HSS-a (pokazalo se kasnije, jedini saveznik predsjednika S. Blagusa) tvrdeći da se Gorinki plaća do tri puta više za te poslove nego realno vrijede, jer tako govori ponuda firme koja je ranije održavala javne površine u Goričanu.
Načelnik M. Moharić odgovorio je vijećniku da će mu odgovor na njegovo pitanje – sa svim brojkama i odnosima cijena – dostaviti pismeno, na idućoj sjednici. A Marđetko je izjavio da je nezadovoljan odgovorom jer ni ranije nije nikad dočekao obećane pisane odgovore na pitanja koja je postavljao.
Podržavajući Marđetka u nezadovoljstvu, S. Blagus je dodao da se niti kontrolira posao, niti kako se troši novac, ustvrdivši da Goričan troši više od Preloga za te svrhe, a zatim i konstatirao da ionako odlazi s položaja predsjednika Vijeća, ali ne bez otvaranja problema o kojima se mora razgovarati jer obrazloženje po kojem je on omalovažavao ili prekidao vijećnike u raspravama nije prihvatljivo. Koristio je samo svoje pravo, rekao je, da sjednicu usmjerava na teme koje su bile na dnevnom redu.
TINJALO JE...
No, tu se tek priča počela razmatati jer je D. Kovač (HSLS) pitao Blagusa zašto je – ako postoje problemi, gubici u Općini – šutio. Zato što mu je novac išao u džep od različitih naknada?
No, S. Blagus se nije dao smesti, vrlo smireno obrazložio je da je problem nastao od vremena u kojem je počeo – shvaćajući svoju dužnost ozbiljno – ukazivati na probleme. Od tog doba (a tome je više od pola godine) nije više dobar predsjednik Vijeća.
Iz aktualnog sata rasprava se ipak uspjela probiti u točku u kojoj se očekivalo izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Vijeća, a onda se pokazalo i da sukob između čelnika predstavničkog tijela i izvršne vlasti dugo tinja samo je – vrlo pžljivo – skrivan od javnosti.
INTERNO O
PROBLEMIMA?
Na stolovima su se premetali pisani materijali s oznakom interno (da bi se valjda sve riješilo u kući, bez inošenja prljavog rublja na cestu) u kojima je S. Blagus taksativno pobrojio probleme o kojima se mora otvoriti rasprava, a popis počinje s konstatacijom da načelnik Općine dovoljno ne uvažava odluke ili zaključke Vijeća, da je samovoljan, da je poguban utjecaj poduzeća Gorinka na proračun Općine, da je nered u naplati komunalne naknade, da rastu dugovi Općine i neplaćene obveze, da je zbog neaktivnosti načelnika i nepostojanja programa i projekata za privlačenje novca iz proračuna višeg reda Općina zamrznuta u vremenu i prostoru, no čini se da svojim primjedbama nije uspio izazvati poseban interes većine u Vijeću.
DOKUMENTI U DORH?
Čak ni s konstatacijom da Goričan ima vikend načelnika koji samo spava u Goričanu, da postoji politička klijentela kojoj se oprašta dugove za komunalnu naknadu, a da ni načelnik i njegova rodbina ne plaćaju nakanadu, pri čemu je čitao imena i prezimena osoba na koje misli.
I načelnik Mario Moharić sačuvao je hladnokrvnost, uopće, za tako incidentnu situaciju kao što je smjena predsjednika općinskog vijeća. Razgovori su tekli unutar granica pristojnosti premda je frcnula i pokoja neprilična osobna primjedba, pa je telegrafski dao odgovore na sva sporna pitanja, ali i predložio da se o svakoj temi – o Gorinki, o financijama, o naplati komunalne naknade, o programima i projektima – raspravi unutar za to posebno pripremljenih točaka dnevnog reda na idućoj ili idućim sjednicama Vijeća.
S. Blagus nije uvjeren da je moguće dati suvisla obrazloženja za probleme koje je istaknuo i da dokumentacija koju ima nije ni za što drugo nego da se odnese u DORH (Državno odvjetništvo), da se pozabavi s poslovanjem Općine Goričan.
SEDAM, DVA, JEDAN
Tome se u Vijeću nitko nije usprotivio, ni iz pozicije ni iz opozicije, a zatim je u izjašnjavanju o nepovjerenju sa sedam glasova za razrješenje, dva protiv i jednim suzdržanim S. Blagus smijenjen s mjesta predsjednika OV-a Goričana.
Sukladno naknadnom proširenju dnevnog reda – odmah se pristupilo i izboru novog predsjednika Vijeća.
Vijećnici koji su tražili smjenu S. Blagusa pisani prijedlog imali su: za predsjednika je predložen Mladen Varošanec, a za njegovog zamjenika Dragutin Kovač. Obojica su dobila potrebnu većinu i odmah preuzela svoje dužnosti, a M. Varošanec najavio je ozbiljne sjednice Vijeća s raspravama o svim otvorenim temama koje su spomenute na sjednici.
Marijan Belčić

Izvor: 2911