Arhiva 07.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

GORIČAN: Tko je zapravo na vlasti i hoće li novi izbori?

Sjednica Općinskog vijeća Goričana zakazana za petak nije održana jer je opet došlo do promjene političke ravnoteže, pa se, zbog sukoba oko prisege novog vijećnika (čiji ulazak u Vijeće i mijenja ravnotežu), sedmero vijećnika diglo i napustilo Vijećnicu.
Naime, nakon kratkog prigovaranja Ivana Marđetka predsjedniku Vijeća Mladenu Varošancu da je zbog kasne dostave opsežnih materijala nemoguće pratiti sjednicu, vijećnici opozicije digli su se i otišli. Vratili su se, ali je opet izbio novi nesporazum. Na sjednicu je, naime, došao Valent Pandur kojeg je Hrvatska narodna stranka ponudila kao novog vijećnika, temeljem pisane izjave Stjepana Horvata, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Goričana: „HDZ prepušta upražnjeno mjesto vijećnika s kojeg je otišao Mario Čerepinko svom koalicijskom parneru HNS-u.“
Premda je grupa oporbenih vijećnika - Ivan Marđetko (nezavisni), Damir Belec, Silvana Špoljarić i Valent Pandur (još bez prisege) iz HNS-a, Marina Stanko (HDZ), Ivan Horvat (HSP) i Stjepan Blagus (HSU) – imala pisanu izjavu i tražila da novi vijećnik da prisegu, predsjednik Vijeća M. Varošanec, ne snalazeći se, prvo je želio tu prisegu staviti pod ostala pitanja, na kraj sjednice. Kad je S. Blagus inzistirao da vijećnik odmah prisegne jer je to njegovo pravo, načelnik Mario Moharić i njegov zamjenik Stjepan Ribarić postavili su pitanje dostave obavijesti o popuni vijećničkog mjesta jer – ured Općine nema ništa urudžbirano! Budući da po uvjerenju oporbenih vijećnika nikakvo urudžbiranje (jer ni na konstituirajućoj sjednici se dokumenti ne urudžbiraju, već izravno dostavljaju na stol predsjedavajućeg) nije potrebno, oporbenjaci su se digli i napustili vijećnicu.
Došlo je do raspada kvoruma, zapravo i samog Vijeća, jer sad više nije moguće razlučiti tko će biti – kada se opet sjednica sazove – opozicija, a tko pozicija. (MB)

Što sa sedam glasova?
U trineseteročlanom Općinskom vijeću Goričana sedam glasova je – većina. Kada, dakle, prisegu položi novi vijećnik, skupina sada oporbenih vijećnika bit će pozicija (vlast). Od smjene predsjednika Vijeća do neprihvaćanja dokumenata najavljenih za sjednicu koja nije održana – izvješća o reviziji, očitovanja na izvješće, obračuna proračuna, izmjena i dopuna proračuna... U Goričanu opet ključa stara juha koja je na šporhotu ostala od vremena u kojem je zbog političkog sukoba s načelnikom Marijem Moharićem smijenjen prvi predsjednik Vijeća Stjepan Blagus. Što će biti sa sedam novogrupiranih glasova? Kad se nova sjednica sazove, vidjet će se.

Izvor: 2941