Arhiva 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

GORIČAN: U nedjelju na birališta

Mještani Goričana ponovo će na birališta, ovaj put kako bi referendumom pokazali jesu li suglasni s izgradnjom zajedničke kompostane za donje Međimurje u njihovom mjestu, o čemu je prošle godine odluku donijelo Općinsko vijeće Goričana. Opravdanost izgradnje kompostane peticijom je osporila Građanska inicijativa “Za čisti Goričan” - pod zahtjev da građani referendumom neposredno odluče o kompostani ona je prikupila 833 potpisa, a Ministarstvo uprave provjerom prihvatilo 796, ili 31,25 posto od broja upisanih birača.
Pitanje kompostane u Goričanu bilo je kamen spoticanja već u kratkom mandatu prethodnog saziva Općinskog vijeća Goričana (tamo su 2012. godine bili izvanredni izbori, za podsjećanje), a obilježilo je i početak mandata ovome. Osnovne razloge protivljena Građanske inicijative iznosi Stjepan Sinković, inače i jedan od njenih oponenata u Općinskom vijeću, kao vijećnik HDZ-a.
- Tu bi se trebao dovoziti biljni otpad iz šest općina, što nosi utjecaj na okoliš. Ne radi se samo o proizvodnji komposta, proces bi onda bio nešto drukčiji.
Ni računica ne stoji kad se uzme u obzir vrijednost zemljišta koje Općina mora dati bez naknade i obveza osiguranja infrastrukture. Uz predviđenu naknadu, kompostana će se isplatiti tek za 45 godina. Uz ekološko opterećenje, odnosno smrad koji će kao rezultat imati smanjenje vrijednosti nekretnina u oovm dijelu mjesta, to ovaj projekt čini izrazito štetnim za Goričan.
Spominjana je i mogućnost da se kompostana koristi zapravo i kao odlagalište otpada životinjskog porijela, čak iz Mađarske – što je demantirano iz Pre-koma, preloškog komunalnog poduzeća koje vodi projekt zajedničke kompostane.
Općinski načelnik Mario Moharić na prigovore nije ni odgovorio obrazlaganjem potrebe za kompostanom. Tvrdi da je korijen spora u drugome:
- Nema potrebe ništa dokazivati, posve je jasno da je projekt ekološki neproblematičan, a koristan za Goričan. Prigovori su gnusne laži HDZ-a, što je način njihovog djelovanja. Ja se na čelu Općine s podmetanjima takvog tipa susrećem već četvrti mandat - svi koji žele, to ionako vide.
Mještani Goričana s pravom glasa na birališta će u nedjelju, 16. veljače. Za mještane birače postupak je isti kao u dosadašnjim izjašnjavanjima (ovdje relativno čestim) – biračka mjesta su u učionicama OŠ Goričan otvorena od 7 do 19 sati.(dk)

Izvor: 3068