Arhiva 27.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

GORIČAN: Žestok sukob SDP-a i HDZ-a

Općinsko vijeće Goričana konstituirano je sjednicom održanom 18. lipnja. Činit će ga Tatjana Ribić, Nevenka Kovač i Ivica Mlinarić (iz SDP-a), Zvonko Krznar (HSS), Leonard Gudlin (HSLS) i Damir Far (HNS), zatim Franjo Šavora, Danijel Dominik, Stjepan Sinković, Marino Mesarić (iz HDZ-a) i Zlatko Varošanec (HSP), te Robert Katanec i Andrej Blagus s liste HRAST-a.
Stvari su se zaplele i jednoglasnost prestala kod izbora predsjednika Vijeća. Komisiju za izbor i imenovanja čekao je samo jedan prijedlog - da predsjednik bude Robert Katanec - a na samoj sjednici Stjepan Sinković dao je prijedlog da predsjednik bude Damir Far, ali je Far prijedlog odbio. Katanec je kao jedini kandidat izabran s 8 glasova za i 5 protiv. Pri izboru zamjenika predsjednika izbio je sukob. Spreman je bio prijedlog da to budu Tatjana Ribić i Damir Far. No, Stjepan Sinković prigovorio je da se time krši zakonska odredba da jedno mjesto mora biti ostavljeno oporbi.
Nije prihvatio objašnjenje da su predlagači ponudili Danijelu Dominiku jedno mjesto, što je navedeni odbio, a ni intervenciju načelnika Moharića da nakon izbora nisu sklopljeni nikakvi stranački sporazumi, pa nema podjele na vlast i oporbu. Sinković nije dao protuprijedlog, već je iskušao nepostojanje podjele na vlast i oporbu. One koji se osjećaju kao oporba pozvao je da napuste farsu od sjednice, kako je rekao, a slijedila su ga ostala četvorica sa zajedničke liste.
Ostali su se tek potom sjetili kompromisnog rješenja – za potpredsjednicu je izabrana samo Tatjana Ribić, jednoglasno (s 8 glasova). Vijećnicima koji su protestirali ostavljena je mogućnost da na nekoj od sljedećih sjednica predlože drugog zamjenika.(k)

Izvor: 3035