Arhiva 16.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

GORNJE MEĐIMURJE U SHERATONU PROGLAŠENO EUROPSKOM DESTINACIJOM IZVRSNOSTI

Međimurje je jedino u Hrvatskoj dvostruka Europska destinacija izvrsnosti. Dožupanica zadužena za turizam i društvene djelatnosti Sandra Herman ističe da su se svi finalisti složili da je upravo Gornje Međimurje zaslužilo status Europske destinacije izvrsnosti. 

 

EDEN

EDEN je projekt Europske komisije u kojem se svake godine bira Europska destinacija izvrsnosti, svaki put s drugom temom povezanom s turizmom. Kad je 2007. godine tema natječaja EDEN bio "Ruralni turizam", europski pobjednik bio je Sveti Martin na Muri. Ove godine tema je "Turizam i lokalna gastronomija", a pobjednička destinacija u Hrvatskoj je Gornje Međimurje. Finale svih finala događat će se u listopadu, u Bruxellesu.

Stavlja to međimursko određenje prema turizmu u sam vrh kontinentalnog turizma Republike Hrvatske, a Međimurje jedino u domovini sada ima dvostruki status Europske destinacije izvrsnosti. Taj status je vezan uz procjenu koju je obavila Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica u cijeloj zemlji, a proglašenje se događalo u ponedjeljak, 15. lipnja u zagrebačkom hotelu Sheraton. Prisustvovali su mu direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić i zamjenik ministra turizma Daglas Koraca.

Pet je finalista koji su se tom prilikom predstavili: Daruvar - Bjelovar - Garešnica, Drniško zaleđe, Grad Buzet, Srijem i Slavonija - Okusi Srijema i Slavonije te Gornje Međimurje. Predstavljanje destinacija osmišljeno je kroz štandove, a naš su "okupirali" zamjenica župana zadužena za turizam Sandra Herman, Tatjana Martinjaš koja vodi Agenciju za destinacijski menadžment (DMC) specijaliziran za enogastro turizam, Marijan Martinjaš koji vodi Strukovnu grupu za ugostiteljstvo pri HGK Čakovec te tajnik Turističke zajednice međimurske županije Rudi Grula i Iva Vurušić Mađarić iz ureda TZMŽ.

 

Herman: Svi su smatrali da smo najbolji

- Bilo nas je pet u finalu i svi koji su ušli u zadnji krug jednoglasno su se složili da smo baš mi zadovoljili sve kriterije natječaja EDEN. Taj mi je detalj upravo najdraži jer i mimo komisija iz HTZ-a i Ministarstva turizma, smatra se da je naš kontinuirani rad na podizanju kvalitete usluge, razvoja i brendiranja turističkih proizvoda i sadržaja prepoznatljiv. Prije proglašenja svi su bili uvjereni da smo pobjednici, a kad vam istomišljenici to kažu onda znate da imate dobar smjer. U prvi plan smo stavili Gornje Međimurje zbog činjenice da se u njemu vrlo uspješno radi na oplemenjivanju enogastronomije, Vinske ceste, restorana poput Male hiže koji uvjerljivo pripada vrhu hrvatske ugostiteljske scene i svih koji predano kroče istim putem. Tu su Terme LifeClass Sveti Martin sa svojim specifičnostima, smještajni kapacitet koji spadaju u privatnu inicijativu i vrlo su kreativni, izleti, zabavni sadržaji. Sve su to primjeri dobre prakse na europskoj turističkoj sceni - kaže za naš portal medjimurje.hr dožupanica Sandra Herman.

 

Osim što će Gornje Međimurje kao destinacija svoje mjesto dobiti u promociji na nacionalnoj razini, tu je i promocija putem internetskih stranica Europske komisije (www.edenineurope.eu), Europske komisije za putovanja (visiteurope.com) i Hrvatske turističke zajednice (www.croatia.hr).

- Gastronomija je jedan od ključnih proizvoda našeg predsezonskog i postsezonskog plana (PPS) u projektu HTZ-a "Hrvatska 365". On je ključan u produljenju sezone - rekao je među ostalim Ratomir Ivičić.

Izvor: 3138