Arhiva 26.09.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

GOSARIĆ: Kolegama ću biti uzor

U srijedu su u Ravnateljstvu policije u Zagrebu predstavljeni načelnici devetnaest policijskih uprava u zemlji kojima je rješenja o imenovanju uručio glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Načelnikom Policijske uprave međimurske imenovan je dosadašnji glasnogovornik Krunoslav Gosarić.
Po završenom Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Gosarić je karijeru u policiji započeo 1985. godine. Obavljao je poslove u gotovo svim sferama policijske službe - od voditelja Odsjeka kriminalističke policije do voditelja Ureda načelnika. Dan nakon imenovanja u Zagrebu, Krunoslav Gosarić za list Međimurje govori o viziji vođenja PUM-a. Uvodno je istaknuo poštovanje prema kolegama koji su zajedno s njim konkurirali za mjesto.
- Na funkciju načelnika postavljen sam u konkurenciji od devet kandidata koji su uspješno prošli pisano testiranje. Dakle, u startu smo svi bili jednako vrijedni i stručni, a oni će vjerojatno i ubuduće biti moji suradnici - ističe načelnik Gosarić. Razgovor o podizanju razine sigurnosti u Međimurskoj županiji, koju se inače smatra mirnom, započinje isticanjem visokih kriterija.
- Ljestvicu sigurnosti podići ću na višu razinu. Probleme zadnjih godina vidim u porastu izvršenja krađa i teških krađa. Oštricu ćemo prije svega okrenuti prema počiniteljima koji se češće pojavljuju i primijenit ćemo sve vrste represije koje su nam na raspolaganju. Sasvim sigurno pojačat ćemo rad na smanjenju crnih brojki u gospodarskom kriminalitetu, maloljetničkoj delikvenciji, drogama i organiziranom kriminalu.
U vrh prioriteta ući će suzbijanje utaje poreza i teških gospodarskih kriminalnih radnji. Kod droga nam razotkrivanje posjedovanja neće biti prvenstven cilj, već ćemo se koncentrirati na izvore i organizatore raspačavanja. Težit ću tome da idemo prema ilegalnom tržištu teških droga - najavljuje Krunoslav Gosarić.
Suzbiti maloljetnički kriminal i drsko
ponašanje
Novi načelnik naše policijske uprave smatra da broj otkrivenih počinitelja kaznenih djela nije zadovoljavajući i da će na tome raditi bez zadrške. O tome kaže:
- Želim da u organiziranom kriminalu povećamo broj otkrivenih počinitelja. Tu trenutno nisam zadovoljan. Imamo dovoljno alata na raspolaganju, prikrivenih mjera i ostalog, pa ćemo naše aktivnosti nesumnjivo i povećati. Isto vrijedi i za maloljetnički kriminalitet, ali i u domeni zaštite žrtava od svih oblika nasilja. Zadani ciljevi nisu ostvarivi bez uske suradnje s drugim institucijama. Oko ovog posljednjeg, zaštite žrtava nasilja i maloljetnika, intenzivno će surađivati s Centrom za socijalnu skrb.
- S Centrom ćemo surađivati u sferi zaštite od nasilja i zbrinjavanja maloljetnika koji ponavljaju kriminalne radnje. Recidivisti, dakle svi onih koji učestalo ponavljaju ilegalne radnje, bit će momentalno sankcionirani - najavljuje načelnik Policijske uprave međimurske koji nastavno govori i o sigurnosti u prometu.
U prometu još strože
Uz stalnu prevenciju i propagandu prometne sigurnosti, nastojat će se smanjiti broj poginulih na našim cestama. U ovoj je godini promet oduzeo 6 života, a statistička brojka koja pokazuje realno godišnje stanje je između 8 i 12. Gosarić pojašanjava kako je aktualna brojka poginulih visoka.
- Ove godine imamo porast broja poginulih u prometu, ako ga uspoređujemo s malim brojem od lani. K tome, kritični uvjeti kretanja na cesti tek su pred nama, ali mi ćemo inzistirati na sankcioniranju teških oblika prekršaja i bit ćemo rigorozni.
Stalni počinitelji bit će trenutno kažnjeni. Generalno ćemo u radu ciljano pratiti skupine koje ponavljaju nedjela - ističe Gosarić.Područje granice i rad granične policije dobri su. U nas nema puno ilegalnih prelazaka granice, šengenska je granica pod kontrolom, a suradnja sa susjedima dobra.
Također, suradnja s policijskim upravama u susjednim županijama i u Sloveniji je dnevna i kvalitetna. Kad je riječ o javnom redu i miru, policija će ubuduće raditi na suzbijanju drastičnih oblika neprimjerenog ponašanja u okolini.
- Drastične oblike remećenja javnog reda i mira osobito ćemo pratiti na javnim mjestima koja su tipična okupljališta, naročito u Čakovcu. Koncentrirat ćemo se na mjesta gna kojima se okupljaju mladi - najavljuje načelnik PUM-a
Suradnici
Krunoslav Gosarić ističe da će svojim suradnicima nastojati biti uzor i da će svojim ponašanjem definiriti visoke kriterije.
- Već danas građani mogu očekivati da kao prvi među jednakima budem odgovaran za ponašanje svih i svojim ću primjerom tražiti da se kolege ponašaju onako kako se ponašam ja.
Važno će biti poštenje, profesionalnost i požrtvovnost, za što sam već dao nalog službama. Što se suradnika tiče, već 2. listopada najavljena su testiranja za načelnike policijskih postaja. Nijedan od djelatnika u ovom trenutku nije predodređen za bilo koju od funkcija - izjavljuje načelnik i dodaje da će testiranje obaviti povjerenstvo koje PUM definira samostalno.
Povjerenstvo Policijske uprave međimurske obavit će ispitivanje na temelju testova koji će stići iz Ministarstva unutarnjih poslova, a njihov sadržaj nitko ne zna. Potom će kandidati u intervjuima iznositi motivacijske elemente i kompetencije.
- Na temelju svih rezultata, predložit ću kandidata, ali nemam favorita niti ga želim imati. Ovome želim dodati da imamo dovoljno policijskih službenika za zadovoljenje svih potreba sigurnosti koje se pred nas stavljaju. Dobrim menadž-mentom sve ćemo nastojati pravilno usmjeriti - dodaje K. Gosarić.
S obzirom da je kao glasnogovornik PUM-a bio u stalnom kontaktu s medijskim kućama, naš sugovornik ima vrlo jasan stav i o nastavku suradnje koju želi dodatno proširiti.
- Odnosi s javnošću naš su strateški pravac. Bez medija ne možemo funkcionirati. Bit ćemo još više u doticaju i otvoreni, davat ćemo još više podataka na internetskim stranicama. Svaka tri mjeseca davat ću izvješća, kako bi građani znali o našem radu - zaključuje Krunoslav Gosarić, načelnik Policijske uprave međimurske.
Aleksandra Ličanin

Nulta tolerancija na drskost
Krunoslav Gosarić: Suzbijat ćemo recidiv i naročito drsko ponašanje, ma s koje strane dolazilo. Imamo dovoljno snage za to i svi će se morati prilagoditi zakonu. Pravila su jednaka za sve. Recidiviste u bilo kojem od oblika kršenja zakona momentalno ćemo sankcionirani.

Građani, spona bez koje se ne može
Krunoslav Gosarić: I dalje očekujem suradnju s građanima i medijima koju ćemo nastaviti potencirati. Zahvalan sam svim kolegama koji su obavljali svoje dužnosti, i to će činiti i dalje, a Međimurska županija i dalje će biti mirna županija. Razinu sigurnosti još ćemo više podići.

Izvor: 2996