Arhiva 07.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

GOSPODARSKA ŠKOLA: Nekom je ferje, ali mi smo na praksi

Učenici Gospodarske škole Čakovec u kojoj se, uz ostala zvanja, školuju budući poljoprivredni tehničari, vrtlari i cvjećari, za razliku od brojnih svojih vršnjaka, nemaju sasvim slobodno ljeto. 

Oni koji su odlučili raditi u sektoru poljoprivrede, prehrane ili veterine vezani su nečim što nije moguće administrativno posložiti u ladice, rasporediti u nekakve terminske kućice - uz biološke cikluse u prirodi, i svoja praktična znanja stječu kada za to postoje prirodni uvjeti.

To što su ti uvjeti velikim dijelom onda kad su i školski praznici, nikoga od učenika GŠČ-a zatečenih prošlog tjedna na vrtlariji i u voćnim nasadima u praktikumu Škole, kraj Mihovljana ne smeta. Niti su se žalili na vrijeme, na sparinu, na kišu koja pada baš kad ne treba... Naprotiv - u svom praktičnom radu proizvedu tone kvalitetnog voća i povrća i jasno je vidljivo - ponose se svojim znanjem i rezultatima.

Profesori koji su tih dana bili s njima - Matija Krhač, Vladimir Masten, Jelena Kralj i Dunja Geršak - nenametljivo, tek sa strane, gledaju kako se radi, priskoče kad treba nešto objasniti, upozoriti na neko novo iskustvo... 

Tko želi dobro povrće, jedro voće, bilo što s vrtlarije i voćnih nasada Škole - može ga kupiti na malom štandu postavljenom pokraj ceste prema Novom Selu Rok. Isplati se na to mjesto navratiti. Ne samo kupiti voće ili povrće, već time dati podršku djeci koja svoje zvanje grade na teži, ali jedini ispravan način. 

M. Belčić

Izvor: 3093