Arhiva 24.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

GOSPODARSKI FORUM U DONJOJ DUBRAVI

U sklopu nastavka realizacije svog bogatog programa djelovanja, Udruga obrtnika i poduzetnika Općine Donja Dubrava zaokružila je jedan ciklus djelovanja. Organizirala je gospodarski forum čiji je pokrovitelj bilo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH. U prostorijama KUD-a Seljačka sloga u mjesnom domu kulture okupilo se blizu 60 zainteresiranih gospodarstvenika iz donjeg dijela Međimurja i susjednog prekodravlja, a tu su bili i predstavnici obrtnika iz Nedelišća. Sve je njih pozdravio Stjepan Rusak, predsjednik udruge organizatora.
Slavko Faltak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, govorio je o aktualnoj gospodarskoj situaciji u Međimurskoj županiji. Istaknuo je međimurske obrtnike kao radišne i poduzetne, koji su po prirodi skromni i nenametljivi. Istaknuo je činjenicu, kao posljedicu loše gospodarske situacije u državi, kako je samo u 2009. godini u Međimurju prestalo s radom 156 obrta, no još uvijek su aktivna 1.684.
- Negativna brojka se nastavlja, pa se već približila brojci 200 - rekao je Faltak izrazivši bojazan da će brojka biti i veća ukoliko se ne poduzmu konkretni koraci u cilju ublažavanja recesije. U ime međimurskih obrtnika istaknuo je jadikovku kako su oni danas opterećeni nametima koji se više ne mjere desecima, već i više. Doda li se k tome i siva ekonomija, međimurski obrtnici na sve su nižim granama, pa im situacija postaje sve nesnošljivija.
Agilni organizatori u svoju su sredinu pozvali dr. Arpadne Nagy iz Agencije za regionalni razvoj zapadnog zadunavlja. Ona je govorila kako obrtništvo funkcionira u Mađarskoj stavivši naglasak korištenja različitih fondova EU. Darko Horvat, ravnatelj Uprave za obrt, malo i srednje poduzetništvo, predstavio je Operativni plan poticaja obrtništva i poduzetništva u 2010. godini. Rekao je kako Vladi RH nije cilj skrivati negativan trend, ali čini sve kako bi se pomoglo gospodarstvu.
- Prošle je godine, temeljem operativnog plana poticanja malog i srednjeg gospodarstva, Ministarstvo gospodarstva u taj segment investiralo 224 milijuna kuna.
Na sjednici vlade 25. veljače donesen je zaključak temeljem kojeg se i ove godine provodi bespovratno poticanje segmenta malog gospodarstva, za što je osigurano 325 milijuna kuna - istaknuo je Horvat. Spomenuo je 35 milijuna kuna, koliko je prošle godine stiglo za pomoć međimurskog gospodarstva i fondove EU, te pozvao prisutne da prate natječaje i jave se kako bi ostvarili poticaje.
Glasnogovornik donjodubravske udruge Antun pl. Benko rekao je kako će ovdašnji obrtnici pomoći završnim osnovcima u odabiru budućih zvanja, naročito onih vezanih za zanatstvo, pa će u svezi toga napraviti promotivan CD koji će biti dostupan zainteresiranima, a neće izostati ni njihova prisutnost u osnovnoškolskim institucijama.
Mladen Grubić

Izvor: 2865